UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна годувала 400 млн осіб, а тепер кожному п'ятому українцю доводиться недоїдати – ООН

"Дорослі пропускають їжу, щоб нагодувати дітей".

Через війну, розв'язану в Україні, кожному п'ятому українцю доводиться скорочувати або пропускати прийом їжі, у тому числі, щоб нагодувати дітей. Про це у своєму офіційному блозі у Twitter повідомляє ООН.

"Україна. У країні, яка раніше вирощувала продукти харчування для 400 мільйонів людей по всьому світу, кожен п'ятий тепер повідомляє, що йому доводиться скорочувати обсяг і кількість прийомів їжі, у той час, як дорослі пропускають їжу, щоб нагодувати дітей", – йдеться в повідомленні ООН.

Нагадаємо, раніше в ООН зазначали, що війна Росії проти України порушує ланцюги поставок і викликає різке зростання цін.

За словами генсека ООН Антоніу Гутерреша, вторгнення РФ в Україну може спровокувати масовий голод і крах глобальної продовольчої системи.

Масштаб підвищення цін може призвести до того, що понад 40 мільйонів людей у світі опиняться в умовах крайньої бідності, згідно з оцінками американської некомерційної організації Центр глобального розвитку.

За даними FAO, Україна – п'ятий у світі експортером пшениці, на частку якого припадає 10% глобального ринку. Також країна є одним із провідних постачальників кукурудзи з ринковою часткою в районі 15%.

Про загрозу глобального голоду заявив 22 березня президент України Володимир Зеленський. Виступаючи з відеозв'язку перед італійським парламентом, він нагадав, що країна "завжди була одним із найбільших експортерів продовольства", але поточна ситуація заважає посівній кампанії.