UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна домовляється з головами інших центробанків про посилення тиску на Росію у фінансовому секторі — Пишний

Представники НБУ опрацьовують фінансові аспекти, котрі стосуються санкційного тиску на РФ та євроінтеграції України.   

Україна разом з партнерами працює щодо посилення тиску на Росію у фінансовій сфері за двома напрямами, повідомив голова Національного банку України Андрій Пишний, який зараз перебуває в Брюсселі на зустрічі керівників центробанків. Один з напрямів - обмеження можливостей фінансування військових дій з боку РФ через подальше впровадження санкцій та унеможливлення їх обходу. Другий - спрямування на користь України знерухомлених російських активів.

Читайте також: США наклали санкції на компанії за порушення обмеження цін на російcьку нафту

«У Брюсселі маємо досить насичену програму. Багато спілкуємося з колегами з інших центробанків, в тому числі, поза межами дискусійних панелей конференції», - написав він в соцмережі.

Читайте також: Серед кандидатів на санкції ЄС компанії, які доставляють з КНДР до РФ боєприпаси – Bloomberg

За словами Пишного, на зустрічах не оминули питання впливу війни Росії проти України на глобальну фінансову систему - що довше вона триває, тим сильніше позначається на фінансовій стабільності багатьох країн. Тому на перший план виходять питання посилення санкцій проти РФ та дотримання контролю за їх виконанням. Окремим напрямом дискусії став досвід представників банківського і фінансового сектору у просуванні євроінтеграційним треком, зокрема, представників України зацікавив досвід колег з центробанку Хорватії.

Раніше ми писали про те, що на тимчасово окупованих територіях України російські війська застосовують термінали Starlink від компанії SpaceX мільярдера Ілона Маска для доступу в інтернет. Ці випадки починають набирати системного характеру.