UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна домовилася з зовнішніми позичальниками: як це впливає на ймовірність технічного дефолту

Дефолтне становище пророкували деякі аналітики вже у серпні

Суверенні боргові цінні папери України на суму $23,4 млрд реструктуризували щодо виплат. Таким чином Україна уникає технічного дефолту за зовнішніми боргами, хоча країна вже опинялася свого часу біля такої межі. “Ми досягли принципових домовленостей з Комітетом власників єврооблігацій України. Це важливий етап процесу реструктуризації боргу, що дозволить зекономити 11,4 млрд доларів США на його обслуговуванні протягом наступних трьох років та 22,75 млрд — до 2033 року”, – повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Читайте також: Повний дефолт України: експерт оцінив вірогідність

Раніше повідомлялося, що Україна має місяць на те, щоб уникнути дефолту, намагаючись виконати умови приватних іноземних інвесторів, які надали свого часу відстрочку за зовнішніми запозиченнями.

З початком широкомасштабної агресії Росії проти України як державні, так і приватні інвестори погодилися тимчасово зупинити виплати з обслуговування державного боргу за цим напрямком витрат. Проте час на врегулювання питання продовження відтермінування або навіть списання боргів поступово спливає, зокрема щодо таких позичальників, як французька Amundi та американська Pimco. Укладення відповідної угоди означатиме уникнення технічного дефолту і повернення країни до звичайного рівня довіри позичальників.