UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна анулювала ліцензію головному інженеру ЗАЕС, який погодився на співпрацю з окупантами: чому це важливо

Навіть в умовах окупації ЗАЕС має українску ліцензію та знаходиться під юрисдикцією "Енергоатома".

Державна інсрекція ядерного регулювання (ДІЯРУ) анулювала персональну ліцензію колишнього виконуючого обов'язки головного інженера Запорізької атомної електростанції Юрія Чернічука через співпрацю з окупантами та перехід  на роботу в "Росатом". Про це повідомляється на сайті ДІЯРУ.

"Держатомрегулювання анулювало ліцензію на право здійснення організаційно-розпорядчих функцій, які пов’язані з забезпеченням ядерної та радіаційної безпеки Чернічуком Юрієм Олексійовичем на посаді заступника головного інженера з модернізації та управління ресурсами ВП "Запорізька АЕС",- йдеться у повідомленні.

В інспекції наголосили, що так зване "працевлаштування" Чернічука у "Росатом" є черговою спробою російських загарбників привласнити українську ЗАЕС.

ДІЯРУ нагадує, що Запорізька АЕС, її ядерні установки та ядерний матеріал є власністю України, а єдиною легітимною експлуатуючою організацією, оператором ЗАЕС, є НАЕК "Енергоатом".

Нагадаємо, у МАГАТЕ неодноразово наголошували, що Запорізька АЕС знаходиться під українською юрисдикцією.

2 грудня Росія поінформувала МАГАТЕ, що директором АЕС призначено головного інженера ЗАЕС Юрія Чернічука.

Проте цього ж 2 грудня очільник МАГАТЕ Рафаель Гроссі вчергове підтвердив, що МАГАТЕ розглядає ЗАЕС як український об'єкт, і висловив стурбованість ситуацією прийняття рішень, яка демонструє відкриті протиріччя щодо ланцюга управління на станції, що може негативно вплинути на ядерну безпеку та захищеність.

Оператор України "Енергоатом" також відхилив це призначення і призначив виконувачем обов'язків генерального директора заводу Дмитра Вербицького, а головним інженером – Ігоря Мурашова, які здійснюють керівництво станцією віддалено.

1 грудня президент НАЕК "Енергоатом" Петро Котін підписав наказ про звільнення виконуючого обов'язки головного інженера ЗАЕС Юрія Чернічука через наявність підтвердженої інформації про колабораційну та зрадницьку діяльність.

Чернічук обіймав посаду заступника головного інженера ЗАЕС, але під час війни виконував обов’язки головного інженера.

Допоки окупована Запорізька атомна станція має українську ліцензію, саме Україна юридично несе відповідальність за все, що відбувається на станції. Про це на ZN.UA писав енергетик та економіст з 20 річним досвідом роботи в енергетичній галузі Микола Тесля