UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ухилення від сплати податків: з 30 вересня податкова отримає доступ до рахунків українців за кордоном

Україна стала партнером у міжнародній системі автоматичного обміну даними. 

Державна податкова служба (ДПС) вже з 30 вересня поточного року почне отримувати інформацію про стан банківських рахунків громадян України за кордоном. Такі дані будуть надходити від податкових органів інших країн. Про це повідомили novyny.live з посиланням на юристів. 

Зазначається, що ДПС 26 червня отримала схвалений глобальним форумом ОЕСР звіт стосовно "зрілості системи управління інформбезпекою в Україні та обмін інформацією для податкових цілей відповідно до Загального стандарту звітності CRS". Як наслідок, тепер з 30 вересня українські податківці почнуть отримувати відповідні відомості про рахунки від податкових органів інших країн стосовно резидентів України.

Крім того, стане доступна ціла низка фінансових даних щодо учасників міжнародних груп компаній в розрізі іноземних юрисдикцій щодо:

Йдеться про звітний період — з 1 липня по 31 грудня минулого року.

Деталі

За словами юристів, автоматичний обмін даними буде здійснюватися щорічно. Для цього не будуть потрібні окремі запити чи сповіщення власників рахунків.

Це означає, що Україна стане рівноправним партнером у міжнародній системі автоматичного обміну даними, куди входить 115 країн.

Очікується, що отримання від країн-партнерів інформації та її систематизований аналіз дасть змогу підвищити ефективність контролю за декларуванням активів та доходів, що підлягають оподаткуванню, та посилить боротьбу з ухиленням від сплати податків.

Читайте також: Сервіси таксі, оренди житла та маркетплейси будуть повідомляти податківцям про заробітки клієнтів – анонс Мінфіну

Повідомлялось, що бізнес досі вважає, що перебої з електропостачанням залишаються перешкодою №1 в Україні. Якщо в липні про це повідомили 78%, то в липні - 65% компаній. Також більше підприємств заявили про небезпеку для роботи — 58% у липні проти 54% в червні. Брак робочої сили також гостра проблема для бізнесу в Україні.