UA / RU
Підтримати ZN.ua

Угорщина запропонувала Росії використовувати свої газові сховища

Угорщина шукає альтернативи газопроводу "Південний потік", будівництво якого було скасовано.

Влада Угорщини пропонує Москві використовувати свої сховища, а також розраховує на альтернативні проекти, розповів глава МЗС країни Петер Сійярто в інтерв'ю агентству Reuters.

"Чим більше газу зберігається тут, тим краще для нас - з точки зору як економіки, так і енергетичної безпеки", - пояснив політик.

У 2014 році "Газпром" вже використав угорські сховища, закачавши туди 700 мільйонів кубічних метрів газу. Влада Угорщини підкреслює, що не збирається продавати сховища Росії.

Як зазначив чиновник, надання газових сховищ є для Угорщини одним із способів гарантувати доступ до російського газу після скасування будівництва газопроводу "Південний потік". Тепер, за словами Сійярто, влада країни має намір активізувати переговори з Туреччиною, Грецією, Македонією та Сербією про будівництво нового газопроводу в Центральну Європу. Крім того, Угорщина розглядає варіанти імпорту газу з Азербайджану або Хорватії через термінал скрапленого газу.

На початку грудня 2014 року президент РФ Володимир Путін заявив, що Росія відмовляється від реалізації "Південного потоку" і замість цього спрямовує зусилля на новий проект - будівництво аналогічного газопроводу до Туреччини.

У свою чергу президент Туреччини вже заявив, що бачить, як Туреччина стає "енергетичним хабом всього регіону". Ердоган запропонував назвати новий російський газопровід "Турецьким потоком".

Між тим співпраця Угорщини з РФ в енергетичній сфері викликає побоювання у Заходу.