UA / RU
Підтримати ZN.ua

Угода про вільну торгівлю з Ізраїлем буде підписана в кінці листопада

Документ вже готовий, заявив Гройсман.

Україна та Ізраїль підпишуть Угоду про зону вільної торгівлі в кінці листопада, повідомив український прем'єр-міністр Володимир Гройсман за підсумками зустрічі з новим надзвичайним і повноважним послом Ізраїлю в Україні Джоелом Ліоном в Києві у вівторок.

"Документ істотно розширить наше економічне співробітництво і дозволить наростити товарообіг, який зараз становить млрд на рік", – зазначив глава уряду в Facebook.

Гройсман також додав, що в цьому місяці у Києві пройде українсько-ізраїльський інноваційний саміт, учасниками якого стануть представники близько 50 підприємств, що працюють в області високих технологій.

Раніше повідомлялося, що Україна та Ізраїль завершили розпочаті ще в 2015 році переговори про укладення угоди про ЗВТ у квітні і мають намір підписати її до кінця 2018 року. На початку серпня сторони завершили юридичну звірку тексту, а наступним кроком підготовки угоди до підписання був переклад узгодженого тексту на українську мову іврит. Очікується, що для підписання угоди про ЗВТ у Київ, приїде прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху.

Мінекономрозвитку України зазначало, що з моменту вступу документу в силу Ізраїль має намір скасувати на 80% мита для промислових товарів, а також низки товарів аграрної продукції у межах квот. Повністю ввізні мита на зазначені в угоді сільгосптовари будуть скасовані пыд час перехідних періодів на три, п'ять і сім років. Для окремої категорії товарів передбачена часткова лібералізація.

У свою чергу, Україна має намір відкрити 70% ринку промислових товарів для ізраїльських виробників, а також скасувати мита на низку сільськогосподарської продукції відразу після вступу в дію угоди, на деякі – протягом трьох-п'яти років. В тому числі Україна планує знизити тарифи на деякі сезонні овочі і фрукти з Ізраїлю.

Ізраїль стане 46 країною, з якою Україна укладе угоду про ЗВТ.