Англійські вчені предрікають, що найближчим осяжним майбутнім з прилавків магазинів повністю зникне шоколад. Ці доводи озвучили вчені з незалежної харчової експертної організації Гана у Великобританії.
Англійські вчені предрікають, що найближчим осяжним майбутнім з прилавків магазинів повністю зникне шоколад. Ці доводи озвучили вчені з незалежної харчової експертної організації Гана у Великобританії. Виконавчий директор Джон Мейсон, голова дослідницької ради, повідомив, що для дозрівання цієї культури необхідно не менше трьох років. У більшості ж випадків культура досягає потрібної кондиції лише за п'ять років. На жаль, більшість фермерів, які є вихідцями з бідних країн, просто не можуть дозволити собі стільки чекати.
Тому замість бобів какао садять більш дешеві й невибагливі рослини, такі як квасоля, горох і сочевиця, до того ж, ними керують принципи не лише економічні, але й харчової цінністі, яка у названих представників сімейства бобових набагато вища, ніж у шоколаду, особливо щодо вмісту природних білків.
Крім того, ґрунти виснажені настільки, що виробництво бобів какао скорочується з кожним роком, а споживання шоколаду продовжує зростати.
У 2008 році зростання цін на шоколад призвело до того, що з'явилися нові більш дешеві рецепти виготовлення цих ласощів. Однак такі продукти не можна назвати шоколадом ні з юридичного, ні з харчового погляду.
За 20 років справжній шоколад зникне повністю, замість нього продаватимуть генномодифіковані шоколадки у вигляді ікри, повідомляють дослідники. У найкращому випадку шоколадні вироби стануть рідкісним і дуже дорогим товаром, які зможуть придбати лише забезпечені мешканці планети.