UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Росії закінчується нафта: Путін терміново шукає нові родовища - старі виснажилися

Росія може втратити позиції на світовому ринку нафти - вперше країна вступає в період, коли не буде рости ані видобуток, ані її експорт. Російський президент вимагає створити умови для освоєння нових родовищ нафти в країні, оскільки існуючі на сьогодні запаси вже вичерпуються.

Президент Росії Володимир Путін вимагає створити умови для освоєння нових родовищ нафти у країні. Про це він сказав на зустрічі з міністром економічного розвитку Андрієм Бєлоусовим в понеділок, 24 вересня.

«Що стосується нафтянки, то і ваше міністерство, і Міненерго разом з керівниками наших основних компаній повинні створювати умови для освоєння нових родовищ, беручи до уваги, що багато старих виснажуються, і потрібно освоювати нові, в тому числі і важкодоступні», - сказав Путін .

- Мегапроект «Газпрому» з пошуку газу офіційно провалився

У свою чергу, Білоусов зазначив, що Росія вперше вступає у період, коли не буде рости експорт нафти і видобуток нафти.

«Період досить тривалий. Тобто, якщо до кризи 2007 року, з середини 2000-х років у нас десь приблизно половина нашого зростання йшла за рахунок експорту енергоносіїв та інших сировинних товарів, то зараз цей фактор практично перестане працювати», - сказав міністр.

При цьому він зазначив, що Росії для збалансованості бюджету необхідно забезпечити високі темпи економічного зростання - не нижче 4-5% на рік.

Фінансові аналітики назвали головні проблеми Росії - нафта і Путін

Нагадаємо, як заявляв у квітні поточного року на той час президент РФ Дмитро Медвєдєв, 70% російського експорту на світовий ринок складають вуглеводні.

За даними Росстату, в минулому році Росія втратила частину експорту нафти, однак змогла трохи наростити її видобуток. Зокрема, експорт нафти з Росії в 2011 році зменшився на 2,4% в порівнянні з 2010 роком і склав 244,6 млн тонн. Росія в 2011 році наростила видобуток нафти на 1,23% у порівнянні з 2010 роком - до 511,432 млн тонн.

Зараз уряд РФ розглядає можливість встановлення зниженої ставки вивізного мита на сиру нафту, видобуту при реалізації проектів з видобутку надв'язкої нафти.

Раніше аналітики міжнародного агентства Standard & Poor's (S&P) назвали головною проблемою російської економіки її залежність від експорту сировинних ресурсів, зокрема нафти. Крім того, на економіці Росії негативно позначається надмірне державне регулювання, системна корупція і небажання адміністрації президента Володимира Путіна проводити структурні реформи. !zn

Читайте також:

У Росії визнали небезпеку сланцевого газу для "Газпрому»

Bloomberg: «Cланцева революція» зробить Росію аутсайдером на газовому ринку

Азаров пообіцяв, що Україна забезпечить себе власними запасами газу протягом 15 років