UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Зеленського спрогнозували терміни отримання траншу МВФ

Україна розраховує отримати $750 млн.

Україна розраховує отримати $750 млн в рамках діючої програми МВФ відразу після завершення роботи місії фонду і розгляду цього питання на його раді директорів. Про це повідомив радник президента Олег Устенко.

За його словами, питання надання траншу розглянуть через два-три тижні.

"Очікуємо, що як тільки експерти МВФ завершать роботу і зможуть обробити передані нами матеріали в штаб-квартирі у Вашингтоні, плюс два-три тижні, після цього питання буде винесено на раду директорів. Ми очікуємо, що ми отримаємо $750 млн відразу після засідання ради директорів МВФ і чекаємо, що робота за цією програмою буде продовжена, і ми до кінця року зможемо ще отримати додаткові гроші", - повідомив Устенко в ефірі телеканалу "Україна-24" у четвер, 23 вересня.

Устенко розцінює хід переговорів з представниками МВФ як "досить ефективні".

"З високою часткою ймовірності програма знаходиться на правильному треку. Ми вважаємо, що всі зобов'язання, які Україна брала на себе, ми виконали, тому ми вважаємо, що швидко зможемо отримати гроші від МВФ за цією програмою", - підсумував радник президента.

Читайте також: Сукупний держборг за місяць виріс в валюті на 0,5%

Як повідомлялося, місія МВФ розпочала роботу в Україні 21 вересня. У держбюджеті-2022 закладено від МВФ 2,9 млрд доларів для фінансування дефіциту. У цю суму включені транші по поточній програмі stand by, на продовження якої розраховує уряд. Кошти, отримані від МВФ, ймовірно витратять на погашення державного боргу, пікові виплати за яким очікуються 29 вересня, коли має бути сплачено понад 1 млрд. доларів США за зовнішньою заборгованістю, а також понад 13 млрд. гривень за ОВДП.