UA / RU
Підтримати ZN.ua

У ЄБРР побоюються уповільнення реформ в Україні після емісії євробондів

Для влади положення справ стало зручним - Франсиз Маліж.

Влада України може послабити реформаторські зусилля після успішного розміщення єврооблігацій на цьому тижні, і така пауза може затягнутися до завершення виборів в 2019 році, побоюється керуючий директор Європейського банку реконструкції та розвитку по Східній Європі й Кавказу Франсиз Маліж.

"Момент, який мене більше турбує: дуже успішно на цьому тижні були емітовані євробонди. Це означає, що положення (для влади) стало зручніше, що послабить реформи", – сказав він на Українському фінансовому форумі в Одесі 21 вересня.

Маліж додав, що зараз наступає період, який у разі відсутності тиску про необхідність продовжувати реформи, може затягнутися до виборів.

Він, зокрема, назвав "відкатом назад" рішення незалежних членів наглядової ради НАК "Нафтогаз України" подати у відставку. В даний час банк спільно з українською стороною працює над вирішенням цієї проблеми і сподівається вирішити цю кризу.

"Наше завдання - з реформаторами в уряді не допустити такого розвитку подій. Потрібно не здаватися, а посилювати наші сили", – підкреслив керуючий директор ЄБРР.

Маліж зазначив, що три роки тому мало хто міг уявити, що країні вдасться домогтися стількох успіхів у реформах, зокрема, вирішити проблему "Приватбанку", ліквідувати різницю в цінах на газ та створити систему "Прозорро".

Представник ЄБРР також підтримав новий законопроект про приватизацію, у розробці якого брали участь міжнародні фінансові організації.

Читайте також: Україна викупить єврооблігації-2019 і -2020

Раніше повідомлялося, що Україна залучила від розміщення єврооблігацій $ 3 млрд.

Як повідомили у Міністерстві фінансів, кошти від нового випуску єврооблігацій підуть на зменшення боргового навантаження і фінансування загального фонду держбюджету.