UA / RU
Підтримати ZN.ua

У ЄБРР назвали умови подальшого кредитування "Нафтогазу"

Кабмін повинен виконати свої зобов'язання перед Банком до кінця липня.

Доступ НАК "Нафтогаз України" ло кредитної лінії Європейського банку реконструкції та розвитку в обсязі 300 мільйонів доларів буде відновлено в повному обсязі після затвердження Кабінетом міністрів фінансового плану і продовження реформи корпоративного управління компанії.

Український уряд має виконати свої зобов'язання перед ЄБРР до кінця липня, повідомляє прес-служба "Нафтогазу".

Зокрема, Кабмін повинен затвердити фінплан компанії на 2017 рік, а також перелік очікуваних показників роботи наглядової ради "Нафтогазу".

Фінплан компанії був погоджений наглядовою радою "Нафтогазу" і переданий в Кабмін у квітні.

На минулому тижні ЄБРР схвалив надання "Нафтогазу" 66 мільйонів доларів в рамках кредитної лінії, відкритої в жовтні 2015 року.

Нагадаємо, наприкінці вересня 2015 року ЄБРР схвалив виділення Україні $ 300 млн на закупівлю газу на зиму. Це поновлюваний кредит на 3 роки, протягом яких "Нафтогаз" може погашати і знову позичати кошти в межах цієї суми для закупівлі європейського газу.

У цілому пакет фінансування "Нафтогазу" для закупівлі "зимового" газу становить $ 1,3 млрд. Більше половини цих коштів - кредити, які Україні доведеться взяти ($ 300 у ЄБРР $ 500 у Світового банку), щоб зняти "стурбованості" ЄС і РФ про стабільность транзиту газу взимку.

У статті DT.UA "Зимовий" пакет-2015–2016: торг доречний" автор Алла Єрьоменко зазначає, що цей газ потрібен не стільки для потреб України, скільки для підтримки "великого" транзиту російського газу в Європу компанією "Укртрансгаз". На закупівлю необхідного обєму газу "Нафтогазу" потрібно мінімум $ 1,5 млрд.