UA / RU
Підтримати ZN.ua

У вересні країни ОПЕК+ виконали угоду зі скорочення нафтовидобутку на 120%, нафта дорожчає

Brent дорожчала до 57,90 доларів за барель.

Світові ціни на нафту в понеділок, 23 жовтня, демонструють позитивну динаміку на даних про скорочення нафтовидобутку в рамках угоди ОПЕК+, свідчать дані торгів.

Станом на 8:37 вартість грудневих ф'ючерсів на північноморську нафтову суміш марки Brent збільшилася на 0,26% - до 57,90 доларів за барель, ціна грудневих ф'ючерсів на нафту марки WTI зросла на 0,52% - до 52,11 доларів за барель.

Трейдери відіграють коментарі за підсумками засідання технічного комітету з моніторингу дотримання угоди зі скорочення видобутку нафти країнами, що не входять в ОПЕК (ОПЕК+). Так, минулого місяця країни-учасниці угоди виконали її на рекордні 120%. Цей показник є найвищим з початку дії угоди, зазначають у техкомітеті. Місяцем раніше, у серпні, він становив 116%.

Крім того, у повідомленні також вказується на те, що країни ОПЕК+ впевнені в правильному русі ринку в напрямку досягнення цілей Віденської угоди. Так, надлишок світових комерційних запасів нафти і нафтопродуктів знижується, у країнах Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР) у вересні вони на 159 млн барелів перевищували свій середній рівень за п'ять років (у серпні – на 171 млн барелів).

Також інвестори відіграють дані статистики американської нафтогазової сервісної компанії Baker Hughes про кількість бурових установок у США. Згідно з даними компанії, за тиждень, що завершився 20 жовтня, кількість бурових установок знизилася на 15 штук, або на 1,6% - до 913 одиниць. При цьому нафтових бурових установок стало менше на сім штук, або на 0,9% - 736 одиниць. У річному виразі кількість установок збільшилася на 360 штук, або в 1,7 рази.

Нагадаємо, раніше міністр нафти Кувейту Іссам аль-Марзук заявив про те, що ОПЕК ухвалила рішення про продовження віденської угоди про скорочення рівня видобутку нафти ще на дев'ять місяців.

Раніше генеральний секретар ОПЕК Мохаммед Баркіндо висловив надію на приєднання Єгипту та Туркменії до угоди зі скорочення видобутку нафти членами ОПЕК і країнами, що не входять у картель.

Однак Казахстан виступає за плавний вихід з угоди з ОПЕК. Остаточне рішення буде прийнято в листопаді.

Країни ОПЕК домовились про скорочення видобутку нафти після року переговорів. З 1 січня 2017 року вони скоротили видобуток нафти на 1,2 млн барелів на день - до 32,5 млн. При цьому угода передбачає і участь країн, що не входять в картель. Вона розрахована на півроку з можливістю продовження ще на шість місяців.

Тим часом країни, що не входять в ОПЕК, домовилися скоротити видобуток нафти на 600 тисяч барелів на добу. Повідомлялося, що з цієї кількості половина припадає на Росію.