UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Telegram накопичились великі збитки, справа Дурова може знищити месенджер – FT

Дуров планував вивести Telegram на IPO у 2026 році. 

В минулому році Telegram отримав близько $173 млн збитків за доходів у $342 млн. Проблеми з законом у Франції можуть зашкодити і месендеру, і його одноосібному власнику - Павлу Дурову. Про це повідомила газета Financial Times з посиланням на фінансову звітність компанії.

Зазначається, що Telegram має $2,4 млрд зобов'язань з терміном погашення у 2026 році. Дуров збирався за два роки вивести Telegram на біржу шляхом первинного публічного розміщення (IPO), але тепер ці плани під великим питанням. 

Власникам облігацій обіцяли можливість конвертувати пріоритетний незабезпечений борг зі знижкою. "Чи купляться інвестори на IPO, якщо не будуть переконані, що Telegram не ізгой. Я не впевнений", – сказав FT один з бондхолдерів.

Читайте також: Суд відпустив Павла Дурова під заставу в 5 млн євро

Зв'язок платформи із сексуальними злочинами також відлякає потенційних рекламодавців.

Фінанси Telegram тісно пов'язані з криптовалютою Toncoin, яку розробляла команда месенджера. У 2023 році збитки Telegram частково були компенсовані підвищенням вартості віртуальних активів на її балансі (загальна сума у 2023 році – $400 млн). Вже у 2024 році компанія продала Toncoin на суму понад $244 млн.

Нагадуємо, засновника та генерального директора компанії Telegram Павла Дурова звільнили з-під варти під час судового засідання у середу, 28 серпня.

Раніше Павла Дурова було заарештовано і поміщено під варту о 8 годині вечора в суботу, 24 серпня 2024 року у Ле Бурже. Цей захід було вжито в межах судового розслідування, розпочатого 8 липня 2024 року, після попереднього розслідування, проведеного за власною ініціативою відділом боротьби з кіберзлочинністю прокуратури Парижа. 

Французька прокуратура висунула обвинувачення за 12 статтями. Дурову може загрожувати до 20 років позбавлення волі.