UA / RU
Підтримати ZN.ua

У столичному регіоні кадрова криза, людей просять повертатися додому

Регіону хочуть надати новий поштовх розвитку на рівні світових стандартів.

Значний відтік кадрів із Київщини сильно впливає на економіку, і одним із основних завдань у столичному регіоні наразі є повернення мешканців до своїх домівок. Про це заявив очільник Київської ОВА Олексій Кулеба.

"Наразі (одним з основних - ред.) завдань є повернення мешканців до своїх домівок. Значний відтік кадрів з Київщини сильно впливає на економіку. І обласна і місцева влада має діяти спільно і злагоджено. Тільки таким чином ми повернемо людей і будемо відновлювати життя нашого регіону", - поінформував Кулеба.

З іншого боку, за його словами, на Київщині внаслідок руйнувань та інших причин припинили свою діяльність майже 4,5 тис. суб’єктів господарювання. Близько 90% підприємств уже відновили свою роботу, але не на повну потужність.

При цьому, навіть за таких оборотів наприклад фермери, які вже зібрали цьогорічний урожай, мають проблеми з його реалізацією.

"Фермери вже зібрали цьогорічний урожай, і він потребує реалізації. Проблема з реалізацією врожаю, на жаль, є не тільки в Київській області, а й по всій Україні. Що також може вплинути на наступний посівний рік. Працюємо над вирішенням цього питання", - зазначив очільник області.

Він також констатував, що в області у ході бойових дій пошкоджений приватний житловий фонд . Майже 5000 житлових об’єктів на Київщині зруйновані.

"Наше головне завдання сьогодні – відбудувати житло та всі зруйновані інфраструктурні об'єкти Київщини, щоб люди мали змогу повернутися додому. Однак, ми маємо зробити це не просто швидко, а надати новий поштовх розвитку на рівні світових стандартів", - сказав Кулеба.

Очільник Київської ОВА заявив, що у вівторок він перебував на виїзді в Обухівському районі столичної області. Тут представники влади провели нараду з головами тергромад, а також проговорили відбудову інфраструктури, підготовку до зими, потреби й облік внутрішньо переміщених осіб. На переконання Кулеби, це - один з тих регіонів, який включився у роботу і може стати надійним тилом усієї Київської області.

"Місцева влада має комунікувати з жителями, з кожною людиною, заходити у кожну домівку окремо. Такі завдання у нас перед громадами, перед РДА", - заявив Кулеба.

Нагадаємо, про кадрову в кризу в Україні почали говорити ще до війни.

Часи, коли на українському ринку праці заправляв балом роботодавець, вже минають. Зважаючи на великий відплив фахівців за кордон і глобальну конкуренцію за трудові ресурси та трудову міграцію українців у більш економічно розвинені країни, центр тяжіння переміщується у бік спеціалістів, які поки що залишилися. Про реальні причини диспропорції на українському ринку праці читайте в матеріалі Надії Гоцуєнко - "Вакансії: нові робочі місця за рахунок трудових мігрантів".