UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Саудівській Аравії комерційні запаси нафти досягли максимуму з 2002 року

Скорочення експорту саудівської нафти відображає реалії ринку, вважають експерти.

Комерційні запаси нафти Саудівської Аравії, найбільшого в світі експортера "чорного золота", склали в серпні 326,6 млн барелів, що є рекордним показником щонайменше з 2002 року, передає Bloomberg.

У липні цей показник становив 320,2 млн барелів, повідомили у Спільної ініціативи з нафтової статистики (Joint Organisations Data Initiative, JODI). При цьому Саудівська Аравія скоротила експорт нафти з 7,27 млн в липні до 7 млн барелів у день у серпні.

"Падіння експорту нафти Саудівської Аравії відображає реалії ринку. Це нормально бачити дане падіння, враховуючи те, що ринок стає більш конкурентним, а багато країн ОПЕК продають сировину зі знижкою за ціною нижче, ніж саудівська нафта", - сказав незалежний аналітик Мохаммед Рамаді з Лондона.

Читайте також: Російські компанії стурбовані появою саудівської нафти у Польщі

За даними міністерства енергетики США, товарні запаси нафти в США минулого тижня зросли на 7,56 млн барелів, рекордними темпами з березня. Обсяг запасів становить тепер 468,6 млн барелів, що близько до рекордного показника для даного періоду року за останні 80 років.

Аналітики в середньому очікували, що запаси нафти зросли на 2,58 млн барелів.

Разом з тим резерви бензину в країні минулого тижня скоротилися на 2,62 млн барелів, дистилятів - на 1,52 млн барелів. Завантаженість американських НПЗ впала на 1,5 процентного пункту, до 86%.

Аналітики Citigroup вважають, що ціни на нафту марки WTI можуть впасти до 30 доларів за барель, перш ніж виробники почнуть скорочувати видобуток,

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв вважає, що виходячи з нових економічних реалій, необхідно адаптуватися до цін на нафту на рівні 30-40 доларів за барель.

Президент Венесуели Ніколас Мадуро припустив, що венесуельська експортна нафта подешевшає до 30 доларів, якщо не станеться диво.