UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Росії хочуть дозволити "Газпрому" не платити Україні за транзит

В якості джерела оплати в російському парламенті вирішили використовувати "борг" українського "Нафтогазу".

Держдума в п'ятницю підтримала у другому читанні законопроект, який надає "Газпрому" можливість оплачувати транзит газу через Україну за рахунок боргу "Нафтогазу України".

Відповідні норми вносяться в закон "Про валютне регулювання і валютному контролі". Ініціатором таких змін виступав "Газпром".

Схвалена поправка дозволяє вважати транзит російського газу через Україну сплаченим за рахунок боргу "Нафтогазу" за російський газ, причому без обов'язкового зарахування виручки від продажу газу Україні на рахунок "Газпрому" в уповноваженому банку. Крім того, "Газпром" уникає можливих санкцій за невиконання вимог законодавства про обов'язкове перерахування виручки за проданий газ на його рахунок у банку у випадку, коли газ поставлений, але не оплачений.

Голосування по самому законопроекту відбудеться в другій половині дня "під час голосування".

Як відомо, 26 вересня Росія, Україна та ЄС обговорили "зимовий план", розрахований на період до кінця березня. Він передбачав, що Київ у цьому році погасить 3,1 мільярда доларів боргу за російський газ, а "Газпром" поставить Україні 5 мільярдів кубометрів газу при передоплаті за ціною 385 доларів за тисячу кубометрів. При цьому Росія наполягала на тому, щоб 2 мільярди доларів боргу було погашено вже до початку поставок.

Наступна зустріч на міністерському рівні між Росією, Україною і Єврокомісією пройде 21 жовтня.

Зараз Україна отримує газ реверсом з Польщі, Словаччини та Угорщини. З Росії прямі поставки газу на Україну були зупинені ще 16 червня. У Москві оцінюють загальну заборгованість України за російський газ в 5,3 мільярда доларів. У Києві з такою оцінкою не згодні і стверджують, що "Газпром" штучно завищує ціну на енергоносій.

Цікаво, що 14 жовтня НАК "Нафтогаз України" подав позов в Стокгольмський арбітраж з вимогою переглянути контракт на транзит газу з "Газпромом". У компанії вже підрахували, що у разі позитивного рішення Стокгольмського арбітражу тариф на транзит газу по території України зросте на 40%.!zn