UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Росії придумали новий спосіб карати власних солдат за невиконання наказів

Крім іншого, в РФ забиратимуть військові чи почесні звання або держнагороду.

Влада РФ вирішила забирати майно у відправлених на війну в Україну солдатів за невиконання наказу та дезертирство. Таке покарання передбачено правками до Кримінального кодексу РФ, що вже підтримав російський уряд. Днями такий документ буде внесено на розгляд Держдуми, передає The Moscow Times.

Перелік підстав щодо конфіскації майна буде доповнено злочинами, які містяться у примітці до статті 280.4 Кримінального кодексу РФ. У ньому перераховані види діяльності, спрямованої проти безпеки країни.

До списку, крім невиконання наказів та дезертирства, увійдуть: незаконний перетин кордону, розголошення держтаємниці, держзрада та шпигунство.

Також антидержавними вважаються робота з небажаними організаціями та допомога іноземним державам у кримінальному переслідуванні російських чиновників чи військових, конфіденційне співробітництво з іноземною державою чи міжнародною організацією тощо.

Нововведення мають на увазі, що суди при винесенні вироків за цими складами зможуть використовувати конфіскацію як додаткове покарання.

Конфіскація передбачає, що гроші, цінності та інше майно, які "використовуються або призначені для фінансування" перелічених злочинів, можуть бути скеровані на користь держави. Формулювання дозволяє судам вилучати будь-яке майно на власний розсуд.

Також депутати посилять покарання у вигляді позбавлення звань. Наразі суд може забрати військове чи почесне звання або держнагороду за тяжкі чи особливо тяжкі злочини.

Зазначається, що новими приводами позбавляти громадян офіційних титулів стануть військові "фейки", публічні заклики до екстремістських дій, заклики до сепаратизму, дискредитація армії, заклики запровадити санкції та реабілітація нацизму. 

Повідомлялось, що російська влада розуміє, що відсутні реальні можливості перешкодити конфіскації 300 млрд доларів валютних резервів РФ, які заморожені на Заході через розпочату повномасштабну війну в Україні. Але Кремль все одно планує спробувати судитися за ці активи.