UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Росії оштрафували заборонену компанію Цуккерберга за публікацію забороненого в РФ контенту

На вимогу прокуратури РФ Instagram і Facebook у Росії Роскомнагляд мав не читати, а заблокувати ще на початку березня.

Російський суд оштрафував на 4 млн рублів заборонену компанію Meta, яка володіє соціальними мережами Instagram і Facebook, за відмову видаляти заборонений у Росії контент. Про це повідомляє російське агентство "Интерфакс".

Як випливає з повідомлення, компанію Meta, яка була визнана в Росії екстремістською, а її діяльність заборонена, судив мировий суд (розглядає справи за одне засідання, за спрощеною процедурою).

Суд нагадав, що у грудні на вимогу прокуратури інший російський суд зобов'язав Meta Platforms обмежити на території Росії доступ до кількох постів у Instagram та Facebook із пропагандою ЛГБТ-спільноти, зокрема, кілька посилань були на матеріали правозахисного проекту "ОВД-інфо".

Крім того, претензії Роскомнагляду до компанії були пов'язані з невидаленням у соціальних мережах постів, що ображають російську владу, президента та прапор.

Читайте також: У Росії суд визнав компанію Meta екстремістською організацією

Нагадаємо, у березні Тверський районний суд міста Москва (Росія) визнав компанію Meta екстремістською. Блокування соціальних мереж Instagram і Facebook, що належать їй, мало «розпочатися негайно».

11 березня Генпрокуратура РФ зажадала від Роскомнагляду заблокувати соцмережу Instagram на території країни-агресора, оскільки «в цій мережі поширюються публікації із закликами вчиняти насильницькі дії щодо громадян РФ, зокрема військовослужбовців». Блокування Instagram у Росії стартувало з 14 березня.

Facebook у країні блокують із 4 березня за «застосування цензури до російських ЗМІ».