UA / RU
Підтримати ZN.ua

У РГК Фірташа відкинули закиди "Нафтогазу" щодо загрози зриву опалювального сезону

Компанія заявила про готовність операторів ГРС до добового балансування газу.

Група "Регіональна газова компанія" Дмитра Фірташа заявила, що її оператори газорозподільних систем готові з 1 грудня запустити добове балансування газу.

"Оператори ГРС вкотре вимушені заявити, що не бачать жодних підстав для зриву запуску і підтверджують свою готовність до роботи в режимі добового балансування", - йдеться в заяві РГК, поширеный у четвер, 22 листопада.

У РГК нагадали, що оператори ГРС групи перейшли на добове балансування ще в наприкінці травня року через самостійно розроблену інформаційну платформу, що дозволила забезпечити збір і аналіз оперативних даних про розподіл газу серед 8 млн побутових та 98,8 тисяч комерційних споживачів.

У холдингу Фірташа назвали безпыдставними претензії НАК "Нафтогаз України" і заяви про загрози зриву опалювального сезону з вини РГК, стверджуючи, що некоректно працює програмне забезпечення саме "Укртрансгазу".

"Оцінка неготовність платформи оператора ГТС до роботи в режимі добового балансування, що її поширила прес-служба "Нафтогазу України" говорить про те, що материнська компанія повністю контролює "Укртрансгаз". У тому числі, у питаннях формування балансу газу, в якому "Нафтогаз України", як найбільший трейдер в Україні, має пряму зацікавленість і ми бачимо в цьому прямий конфлікт інтересів", - висловили впевненість в РГК.

Нагадаємо, 22 листопада "Нафтогаз" заявив, що оператори ГРС, більшість з яких входить до групи компаній РГК Дмитра Фірташа, саботують запуск добового балансування газу і ставлять тим самим під загрозу опалювальний сезон.

У НАК заявили про наповнення облгазами відповідної інформаційної платформи неповними чи недостовірними даними про споживачів, в тому числі і тих, які отримують газ на підставах спеціальних зобов'язань (ПСО).

У зв'язку з цим у НАК заявили про неможливість надавати номінації на газ на умовах ПСО, якщо достовірні і повні дані про них не буде внесено до інформаційної системи.

"Регіональна газова компанія" управляє двома десятками газорозподільних компаній у різних регіонах України.

Докладно про ринок газу і роль Фірташа читайте в матеріалі Вікторії Войцицкой "Хроніка зради, про яку всі знають наперед, або Українська мафія в антуражі колумбійської магії" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".