UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Раді хочуть запровадити обов'язкове сімейне декларування доходів

У ВР подано відповідний законопроєкт.

До Ради подано проєкт закону, прийняття якого має запровадити сімейне оподаткування в Україні. Це виражатиметься в обов'язковому поданні українськими сім'ями річної податкової декларації від домогосподарства. Про це йдеться у пояснювальній записці до проекту закону №6539.

Творцем документа є народний депутат від «Слуги народу» Галина Третьякова, голова комітету ВР із соціальної політики та захисту прав ветеранів.

Згідно з пояснювальною запискою, більшість видатків домогосподарств на споживання фінансується спільно із загального бюджету домогосподарства (сім'ї), тоді як доходи та майновий стан підлягають оподаткуванню окремо по кожному члену сім'ї. Через це, за словами авторів документа, відбувається невідповідність матеріального становища та податкового навантаження.

Що буде доходом?

Доходи домогосподарства - це сукупність доходів всіх членів домогосподарства протягом звітного фінансового року з усіх можливих джерел як у грошовій, так і негрошовій формах. Вони складаються з:

Стаття 5 законопроекту визначає, що домогосподарство може вести підприємницьку (економічну) діяльність без реєстрації фізичної особи-підприємця за умови:

Законопроєкт визначає такі види підприємницької діяльності, які дозволяється вести без реєстрації як ФОП:

Водночас, законопроект визначає поняття “соціального трансферту”, для отримання якого домогосподарство має скласти річну податкову декларацію.

Соціальний трансферт передбачається у таких формах:

Нагадаємо, що за даними Держстату, в Україні налічується 14,9 млн. домогосподарств.

Читайте також: Приріст ФОПів у 2021 році був найбільшим за п'ять років завдяки ІТ-сфері – дослідження

Повідомлялося, що у Верховній раді було зареєстровано проект закону про відміну штрафів для підприємців (ФОП), які не встигли встановити касові апарати (РРО) до 1 січня. Голосування за документом заплановане на 1 лютого.

Про те, як проходить податкова амністія, читайте в тексті Ярослава Греца, доктора юридичних наук, професора кафедри господарського права Ужгородського національного університету - "Податкова амністія: чи держава стягуватиме податки заднім числом?"