UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Пенсійному фонді пояснили "підводні камені" пенсій держслужбовців

Пенсії держслужбовців, середній розмір яких становить 3334 грн, не індексувалися десятиліттями, і на сьогодні їх індексація не передбачена взагалі.

Якщо пенсії звичайних громадян в Україні поступово зростають завдяки індексації та перерахункам, то пенсії більшості держслужбовців залишаються незмінними, і можуть підвищитися лише в одному випадку. Відповідне роз'яснення надали в Пенсійному фонді.

"Я колишній голова сільради, вийшов на пенсію ще в 2001-у. Вже стільки років мою пенсію не перераховували! Чи видно хоч якийсь вихід із цієї ситуації?" — запитує пенсіонер із Вінницької області.

На жаль, поки що законодавство не передбачає перерахунку пенсій держслужбовців, пояснили в Пенсійному фонді.

Перерахунок пенсій регламентується виключно Законом "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". Із закону про держслужбу таку норму вилучено.

Проте, під час кожної індексації пенсій за загальним законом, вони зіставляються з пенсіям, які отримують держслужбовці. І якщо виявляється, що пенсія, яку дерслужбовець міг би отримувати за загальним законом, вища за його пенсію держслужбовця, то держслужбовця переводять на звичайну пенсію. І на сьогодні це єдиний спосіб переглянути пенсію держслужбовця.

"От коли і ваша пенсія за нормами закону про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування перевищить вашу пенсію держслужбовця, тоді ви автоматично перейдете на загальну пенсію. Оскільки після призначення пенсії за спецзаконом ви не працювали, це станеться автоматично, нікуди ходити не потрібно і жодних додаткових заяв писати не треба", - пояснюють у Пенсійному фонді.

Без відповіді залишилося питання: як у такому разі бути з тими, кому держава у минулому законодавчо пообіцяла соціальний захист, але пенсії не індексувала? Фактично держава не виконала своїх гарантій пенсіонерам зазначеної категорії.

Пенсіонери почали подавати в суди, зокрема ЄСПЛ, і уряд "подав сигнал про загальний відступ". Були відновлені соціальні гарантії спочатку суддям і народним депутатам, пізніше — колишнім працівникам прокуратури та правоохоронцям, потім — військовим пенсіонерам...

У 2020 році Міністерство соціальної політики розробило законопроєкт, який би мав дозволити провести індексацію пенсій держслужбовцям. На цьому наголошували свого часу в Мінсоцполітики.

Закон був ухвалений у квітні 2022 року. Проте замість індексації пенсій держслужбовцям законом було визначено можливість переходу держслужбовців на загальнообов'язкову пенсію. І лише після цього ставала можливою індексація пенсії.