UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Пенсійному фонді пояснили як рахується страховий стаж для нарахування пенсій

Виплати нараховуються згідно з двома законами України

У Пенсійному фонді розповіли, чи зараховується період навчання до страхового стажу.

За повідомленням, страховий стаж – це період, протягом якого людина підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню і за який щомісяця сплачено страхові внески.

«Поняття “страховий стаж” запроваджено Законом України від 09.07.2003 №1058-IV “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”, який набув чинності з 01.01.2004», - йдеться у повідомленні.

Як зазначають у пенсійному фонді, періоди трудової діяльності зараховуються до страхового стажу  відповідно до норм двох законів:

В той же час до страхового стажу прирівнюється весь трудовий стаж, набутий до 01.01.2004. до нього відносяться і періоди навчання за денною формою у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах, в училищах і на курсах по підготовці кадрів, підвищенню кваліфікації та перекваліфікації, в аспірантурі, докторантурі і клінічній ординатурі.

«Але після 01.01.2004 до страхового стажу зараховується час навчання лише за умови добровільної сплати єдиного соціального внеску», - додали у фонді.

У Пенсійному фонді нагадали, як підтвердити час навчання у закладах.

«Він підтверджується дипломами, посвідченнями, свідоцтвами, а також довідками та іншими документами, що видані на підставі архівних даних і містять відомості про періоди навчання», - наголосили у фонді.

Читайте також: Виплата пенсій під час війни: як перевести пенсію з пошти на банківську картку

Нагадаємо, у Пенсійному фонді України розповіли, чи можуть близькі родичі подавати заяву на призначення пенсії та всі необхідні документи замість самого заявника.