UA / RU
Підтримати ZN.ua

У НБУ розповіли, які найчастіше підробляють купюри

Більшість фальшивих банкнот низької якості.

Переважна більшість вилучених з обігу підроблених купюр складають банкноти номіналом 50, 100 і 200 гривень, повідомляє прес-служба Національного банку України на сторінці в Facebook.

Підроблені гривні виготовляються переважно з допомогою комп'ютерної або копіювальної техніки, зокрема лазерних і струменевих принтерів. Тому підробки, в більшості випадків, можна візуально відрізнити від справжніх банкнот, повідомили в прес-службі Нацбанку.

В НБУ наголосили, що українська валюта має високий рівень захисту. Наявні на банкнотах елементи дозволяють гарантовано виявляти підроблені грошові знаки як під час автоматизованої обробки готівки з використанням спеціального обладнання, так і при уважному візуальному контролі.

Висока захищеність національної валюти призводить до стабільно низькому рівню підробок. За станом на січень-вересень 2015 року на мільйон справжніх банкнот припадало лише три фальшивих.

Для порівняння в НБУ привели статистику Європейського центрального банку, згідно з якою у країнах Євросоюзу за підсумками 2012 року на мільйон справжніх купюр доводилося 35 фальшивих, в 2013 році – 43, а в 2014 – 48.

За інформацією регулятора, серед підроблених банкнот іноземної валюти в Україні найбільша кількість підробок припадає на купюри номіналом 100 і 200 євро, а також 100 доларів США.

Читайте також: Терористи завозять в Донбас обладнання для друку фальшивих грошей - МВС

Національний банк України відзначає стабільне зниження кількості підроблених банкнот в обігу в Україні. У 2011 році на мільйон справжніх купюр доводилося п'ять фальшивих, в 2012 – близько 4,1, у 2013 році – три з половиною, у 2014 році – три.