UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Нацбанку розповіли, як зростають прибуток та витрати українських банків

Прибуток банків суттєво скоротився через зростання загальних витрат на 73%.

Із січня поточного року станом на початок українські банки отримали 11 млрд грн чистого прибутку. Цей показник скоротився у 5,3 раза порівняно з аналогічним періодом минулого року, коли сягав 58,4 млрд грн. Про це свідчать дані прес-центру Нацбанку.

Доходи банків у січні-жовтні зросли на 32% (у порівнянні з попереднім роком), до 286,9 млрд. грн. Комісійний дохід за підсумками 10 місяців скоротився на 9%, до 68 млрд грн (у той час, як за аналогічний період минулого року він зріс на 33,9%).

При цьому витрати за рік збільшилися на 73%, до 275,9 млрд грн, з яких 107 млрд грн – це відрахування до резервів (у 14 разів більше, ніж торік).

Читайте також: Нацбанк повідомив, як зросли ставки за кредитами та депозитами

Раніше стали відомі найприбутковіші та збиткові банки України. Найприбутковішим залишається Приватбанк, з результатом 14 млрд грн. За ним іде державний Ощадбанк із 2,7 млрд грн. прибутку та Райффайзен Банк - 2,4 млрд грн. У десятці прибуткових західні УкрСиб та Сіті, місцеві Універсал та Південний. Дещо здивувала присутність тут невеликого АйбоксБанку, що спеціалізується на транзакційному бізнесі, Банку Схід та Кредит Дніпра.