UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Нацбанку попередили про ризики проінфляційного характеру

В НБУ озвучили основні ризики для української економіки.

У НБУ вважають, що ключовими ризиками для економіки є: посилення карантину в Україні і в інших країнах-партнерах, а також істотний інфляційний сплеск у світі. Про це під час брифінгу заявив глава НБУ Кирило Шевченко.

"Зростання захворюваності на тлі низького рівня вакцинації в Україні може загрожувати суворим локдауном і відповідно істотним уповільненням економічної активності. В той же час на відміну від карантину минулого року негативний вплив буде більше позначатися на пропозицію, ніж на попиті, що може викликати посилення проінфляційного тиску. Крім того, більш тривалий, ніж очікується зараз, ціновий сплеск в світі, буде тиснути на внутрішні ціни ", - сказав глава НБУ.

За його словами, актуальними залишаються і інші ризики проінфляційного характеру:

- різке погіршення умов торгівлі і відтік капіталу з країн з ринками, що розвиваються;

- ескалація військового конфлікту з Росією.

Читайте також: Нацбанк заборонив приймати на депозити російські рублі

Національний банк на засіданні сьогодні, 21 жовтня, переглянув і погіршив оцінку зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) України за підсумками поточного року з 3,8% до 3,1%, в 2022 році - до 3,8% з 4%.

Однак в НБУ також сподіваються, що пік інфляції Україна пройде до кінця поточного жовтня, до кінця року інфляція сповільниться до 9,6%, а в наступному році Україна вийде на рівень інфляції 5%.