UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Нацбанку пояснили, як посилиться фінансовий моніторинг публічно значущих осіб з-за кордону

Статки іноземців, яких зарахують до публічно значущих осіб, перевірятимуть жорсткіше.

Нацбанк опублікував роз’яснення про використання ризик-орієнтованого підходу під час фінансового моніторингу публічно значущих осіб (РЕР), повідомляє сайт НБУ. Високий рівень ризику встановлюється для тих РЕР, які є іноземними публічними діячами, а також для повʼязаних із ними осіб,  членів їхніх сімей і клієнтів, кінцевими бенефіціарними власниками яких є зазначені особи. Для національних РЕР і повʼязаних із ними осіб такий ризик встановлюється, якщо за результатами моніторингу  такий вже ризик був встановлений (може бути високий, середній або низький).

Читайте також: Результати кампанії: НАЗК повідомило, скільки декларацій подали держслужбовці

Під час фінансового моніторингу РЕР  як банки, так і нефінансові установи мають здійснювати такі заходи:

В НБУ зазначили, що пункти 2-4 можуть не вживатися стосовно РЕР, які припинили виконання визначних публічних функцій. Тобто банки відтепер зобовʼязані переглядати ризики і знімати з посиленого моніторингу тих РЕР, що припинили свою діяльність і не становлять високих корупційних ризиків, якщо пройшло 12 місяців із припинення виконання публічних функцій і якщо субʼєкт фінмоніторингу переконався, що ризики відсутні.

При цьому субʼєкт фінмоніторингу зобовʼязаний унеможливлювати необґрунтовані відмови у банківському обслуговуванні РЕР. У новому законі запроваджується механізм реагування на такі відмови: у разі, якщо така відмова мала місце, субʼєкт фінмоніторингу зобовʼязаний протягом п’ять робочих днів надати обґрунтоване пояснення причини відмови.

Також в НБУ нагадали, що в жовтні 2023 року набрав чинності новий закон, що запровадив зміни у законодавство про запобігання і протидію відмиванню коштів, отриманих злочинним шляхом, щодо політично значущих осіб. Зокрема, українське суспільство сколихнула ухвалена норма про довічний статус РЕР, що на практиці означає  проблеми, зокрема, із відкриттям і веденням банківських рахунків для РЕРів і членів їхніх сімей.

Раніше ми писали про те, що серед державних та суспільних інституцій українці найбільше довіряють Збройним силам України, а найменше політичним партіям, парламенту та судам.