UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Нацбанку назвали реструктуризацію валютних кредитів Радою «неринковими умовами»

Реструктуризація боргів позичальників повинна бути прийнятною і для банків, і для позичальників.  

У Нацбанку вважають, що неринкові умови реструктуризації непрацюючих валютних кредитів, за які 13 квітня проголосувала Верховна Рада, і масова доступна іпотека не пов'язані. Про це регулятор заявив на своїй сторінці в Facebook.

НБУ відзначили, що реструктуризація боргу валютних позичальників повинна відбуватися на ринкових збалансованих умовах, які прийнятні і для банків, і для позичальників. Однак, на думку НБУ, законопроект створює надмірні преференції для однієї зі сторін.

"Примусової реструктуризації де-факто є тільки для банків, що очевидно порушує баланс інтересів кредиторів і позичальників. Це є тривожним сигналом про ставлення держави до захисту прав кредиторів і, відповідно, матиме негативний вплив на активність банків на ринку іпотеки", - роблять висновок у НБУ.

Відзначається, що на кінець лютого 2021 року портфель валютних іпотеки на балансах банків становить майже 15 млрд грн, проте 95% за обсягом є непрацюючими кредитами.

Крім того, регулятор також знову звернув увагу на те, що затверджений в 2019 році Кодекс по процедурам банкрутства визначає механізм, за яким валютні іпотечні кредити можуть бути реструктуризовані за процедурою банкрутства фізособи.

Читайте також: У НБУ немає розбіжностей з експертами місії МВФ - Нацбанк

Нагадаємо, що депутати Верховної Ради ухвалили в другому читанні законопроект №4475 про кредити, надані в іноземній валюті. Він передбачає реструктуризацію непогашених споживчих кредитів і їх конвертацію в гривні, йдеться в проекті закону. Законопроект від депутатів партії "Слуга народу" підтримали 273 депутати.

Повідомлялось, що загальна сума вкладів фізичних осіб, в тому числі підприємців в банках-учасниках Фонду гарантування вкладів на початку березня склала 609,17 млрд грн. Це на 6,13 млрд грн більше, ніж на початку лютого (603,04 млрд грн).