UA / RU
Підтримати ZN.ua

У "Нафтогазі" отримали "повідомлення" від "Газпрому" про перехід на передоплату

Інформація "Газпрому" надійшла до НАК: "Факс працює", повідомило джерело.

НАК "Нафтогаз України" отримав від російського "Газпрому" "попереднє офіційне повідомлення" про виставлення рахунку на авансову оплату червневого газу.

Про це ZN.UA повідомило джерело у Нак: "Факс працює, отримали", сказав він.

Як відомо, обмін інформацією між "Газпромом" і "Нафтогазом" відбувається трьома способами: за допомогою прямого телефонного зв'язку, також факсом, і, нарешті, власне офіційним "фізичним" переданням документів.

Раніше як у самому "Нафтогазі", так і в Міненерго неодноразово підкреслювали, що Україна готова виплатити борг, тільки якщо ціна на російський газ залишиться на рівні першого кварталу - 8,5 за тис. куб. м. Відповідно, Україна не буде здійснювати попередню оплату російського газу при виставленій російським "Газпромом" ціні $ 486,5 за тис. куб. м.

У свою чергу, в уряді РФ наполягають, що обговорення компромісів з Україною з газового питання можливе лише після погашення боргів.

Зокрема, глава Міненерго Олександр Новак заявив, що Росія з червня вводить для України режим передоплати за газ. За його словами, 7 травня закінчився термін, до якого українська сторона повинна була попередньо сплатити за поставлений у майбутньому місяці газ.

У "Газпромі" заявляють, що загальний борг України за газ досяг $ 3,5 млрд, і з березня цього року від НАК "Нафтогаз України" не надійшло жодного платежу. Вже 13 травня у "Газпромі" повідомили, що направили НАКу попередній рахунок за червень вна суму $ 1,66 млрд. !zn

Читайте також:

Україна відмовилася платити Росії за газ авансом

"Газпром" офіційно виставив Україні рахунок за червень на $ 1,66 млрд

Юристи: Платити "Газпрому" "на авось" не варто