UA / RU
Підтримати ZN.ua

У МВФ озвучили умови співпраці після відставки глави НБУ

МВФ наполягає на незалежності нового глави НБУ.

Україна повинна зберегти незалежність Національного банку, а також не відходити від принципів інфляційного таргетування і плаваючого валютного курсу. Такі умови співпраці закладені в програмі Stand by України з МВФ. Про це представник МВФ в Україні Йоста Люнгман заявив в інтерв'ю LIGA.net.

За його словами, при колишньому главі НБУ Смолію регулятор ефективно впроваджував зважену грошово-кредитну і фінансову політику. Він також наголосив на важливості, щоб цю політику продовжив і новий майбутній глава.

Він також зазначив, що нинішня програма МВФ базується на збереженні системи незалежності Нацбанку і на продовженні політики інфляційного таргетування, плаваючого курсу, накопичення міжнародних резервів і зміцнення фінансового сектора.

"Ми переконані, що модель управління центробанком і система управління монетарними і фінансовим секторами відповідають економічним інтересам України", - сказав Люнгман.

Він також пояснив, чому центральний банк повинен бути незалежним.

"Ми знаємо, що зважена грошово-кредитна, валютна та фінансова політика мають надзвичайно позитивний вплив на довгостроковий економічний розвиток. Але ми також знаємо, що іноді хороша політика непопулярна, а деякі політики прагнуть стимулювати швидке зростання", - сказав він.

За його словами, "безвідповідальна політика центрального банку в кінці кінців призводить до високої інфляції, нестабільності валютного курсу, проблем у фінансовому секторі, низького рівня економічного зростання і високого рівня безробіття, як ми це спостерігали під час минулих криз в Україні".

Читайте також: Не треба сіяти панічні настрої: В СБУ залишилися незадоволені поводженням Гонтаревої до МВФ через тиск на НБУ

Як повідомлялося, 1 липня голова правління НБУ Яків Смолій написав заяву про відставку. Свій крок він пояснив систематичним політичним тиском, який не давав йому ефективно виконувати посадові обов'язки. Незадовго до написання заяви Смолій повідомляв про плани керувати Нацбанком до 2025 року - терміну закінчення підписаного в 2018-м семирічного контракту.

2 липня Володимир Зеленський вніс до Ради подання, і на наступний день парламент 268 голосами «за» звільнив главу НБУ.

Після звільнення Смолія тимчасово керувати НБУ буде його заступниця Катерина Рожкова. Правління НБУ підтримало главу, підтвердило факти тиску і повідомило про готовність продовжувати роботу для підтримки макроекономічної стабільності.

Серед основних претендентів на нового главу діючий голова правління «Укргазбанку» Кирило Шевченко. В Офісі президента запевнили, що забезпечення незалежності НБУ залишається «безумовним пріоритетом» глави держави.

Заява Якова Смолія про відставку стала наслідком тривалого тиску з боку Офісу президента. Каменем спотикання стали питання емісії та повернення грошей Ігорю Коломойському і братам Суркісам. Детальніше про обставини і можливі наслідки відставки глави НБУ читайте в статті Юлії Самаєвої «Між Банковою і Нацбанком» в ZN.UA.