UA / RU
Підтримати ZN.ua

У МВФ назвали життєво важливий фактор для наступного траншу Україні

Україна продовжує бути предметом двосторонніх обговорень, кажуть в МВФ

Незалежність Національного банку і антикорупційних установ є найважливішим принципом для економічної і фінансової стабільності України і для продовження співпраці Києва з Міжнародним валютним фондом.

Про це на брифінгу у Вашингтоні заявив директор пресофісу МВФ Джеррі Райс, передає Укрінформ.

"Незалежність центральних банків є життєво важливим принципом для МВФ щодо будь-якої країни. Незалежність Національного банку України - одна зі складових, яку ми уважно моніторимо", - підкреслив Райс.

МВФ розглядає забезпечення незалежності центробанків як "ключ до макроекономічної стабільності, довіри інвесторів, фінансової стабільності, захисту фінансової системи" та інших речей.

"Отже, знову ж таки, це питання є життєво важливим для нас", - додав Райс, Омета, що для Фонду таким же суттєвим фактором є "збереження цілісності, незалежності та ефективності українських антикорупційних інституцій".

За його словами, це є "важливими передумовами і вимогами", певними в програмі МВФ для України, яка продовжує бути предметом двосторонніх обговорень.

Раніше міністр фінансів Сергій Марченко розповів про підготовку оновленого Меморандуму з МВФ, в якому будуть прописані нові зобов'язання України для отримання траншу.

За його словами, оновлений Меморандум передбачає і нові терміни, і нові маркери.

"Ми - в процесі розробки і дискутуємо про конфігурацію цих параметрів. Основні теми - антикорупційні заходи, судова реформа, енергетичний ринок, фіскальні зобов'язання, зокрема за бюджетними параметрами. Є питання про введення Ощадбанку в Фонд гарантування вкладів фізичних осіб. Зараз обговорюються такі питання", сказав міністр.

Водночас Марченко не став відповідати на питання, коли українська влада отримає черговий транш кредиту МВФ.