UA / RU
Підтримати ZN.ua

У МВФ назвали визначення статусу боргу України перед Росією "питанням майбутнього"

МВФ не поспішає з визначенням статусу українського боргу перед РФ.

Міжнародний валютний фонд спостерігає за реструктуризацією єврооблігацій України, а визначення статусу боргу країни перед Росією в 3 млрд доларів - це питання майбутнього, повідомив глава європейського департаменту Фонду Пол Томсен.

"Це питання майбутнього. В даний час між Україною і РФ тривають переговори (про реструктуризацію єврооблігацій - ред.), і я хотів би, щоб вони йшли своєю чергою. Тому я б не хотів коментувати це", - заявив він під час Щорічних зборів МВФ і Світового банку в Лімі.

Визначення МВФ статусу боргу України перед Росією в $ 3 млрд, - чи є комерційний або суверенний, - може вплинути на майбутні виплати за програмою фінансування України з боку МВФ, тому що політика МВФ виключає можливість надавати фінансування країні-члену Фонду, яка має заборгованість перед офіційними кредитором (іншою країною). З іншого боку, у МВФ вже заявляли, що продовжать підтримувати Україну навіть у разі застосування мораторій на виплати зовнішнього боргу.

Як відомо, уряд РФ відмовляється йти на умови України в питаннях реструктуризації українського боргу. В той час, як більшість кредиторів погодилися з частковим списанням боргів України та відстроченням виплат, Росія вимагає виплат боргу точно в строк.

Більш того, борг за так званим кредитом "Путіна-Януковича" в 3 мільярди доларів поки залишається з неясним статусом: Росія називає цей борг державним, у той час як Україна - приватним.

Як підкреслювала глава Мінфіну Наталія Яресько, Київ розглядає "російські" єврооблігації як приватний борг (при їх випуску в 2013 році ці папери міг би купити будь-який кредитор). Москва ж наполягає на суверенному статусі облігацій (як боргу однієї країни перед іншою), відмовляючись від списання його частини і вимагаючи повернення повного обсягу позикових коштів.

При цьому, основний кредитор України, МВФ, не дає чітко зрозуміти, як він офіційно визначає борг Києва перед Москвою.