UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Литві прокоментували пропозицію Білорусі сприяти транзиту українського зерна: це пастка

На тому, що українське зерно не можна транспортувати до країн Балтії через Білорусь, президент Литви наголошує вже не перший місяць.

Пропозиція Білорусі щодо транспортування українського зерна через свою територію до Литви є "пасткою". Про це заявив президент Литви Гітанас Науседа.

За його словами, Білорусь у такий спосіб намагається уникнути санкцій.

"Українське зерно вже їздить через Польщу та інші країни до балтійських портів. Це пастка. Не потрапляймо в неї", - написав він у Twitter.

На тому, що українське зерно не можна транспортувати до країн Балтії через Білорусь, президент Литви наголошував ще в червні. Тоді він зазначав, що пошкоджена, а потім відремонтована для переправлення зерна залізниця на українсько-білоруському кордоні може сприяти новій атаці на Україну з території Білорусі.

Крім того, наголошував Науседа, білоруський диктатор Олександр Лукашенко дав зрозуміти, що підтримує військову агресію РФ. А це означає, що про перевезення вантажів через Білорусь не може бути й мови.

Водночас влітку Лукашенко поставив умову на перевезення українського зерна через Білорусь - поновлення транзиту білоруських добрив через Литву.

10 грудня Білорусь знову поінформувала Організацію Об’єднаних Націй, тепер уже, що дозволить без попередніх умов транзит зерна з України через свою територію для подальшого експорту з литовських портів.