UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Криму "ніколи й не розраховували" на електроенергію від України

Після зупинки Україною поставок електроенергії, у Криму намагаються зробити "хорошу міну при поганій грі".

Електрика скінчилася, але це не страшно, переконують кримські "влади"

Українська електроенергія Криму "не потрібна", на неї "ніколи і не розраховували", заявили окупаційна влада півострова після того, як Україна припинила її постачання та відмовилася продовжувати контракт.

З 22 листопада, після пошкодження ЛЕП в Херсонській області, що зробило фізично неможливою передачу електроенергії з материкової України на анексований півострів, Крим повністю залишився без світла. З 1 січня 2016 року Україна офіційно припинила поставки електроенергії. На півострові введено режим НС, електрика подається в будинки і підприємства за графіком, лише по кілька годин на день.

"Ми відмовилися від української електроенергії остаточно і безповоротно, вона нам не потрібна, ми на неї ніколи і не розраховували. Останнім часом ми взагалі її не включали в загальну енергетичну схему півострова", - заявив перший віце-прем'єр кримського уряду Михайло Шеремет, передають РИА Новости.

Раніше президент України Петро Порошенко підкреслив, що постачання електроенергії можливе тільки в "український" Крим, тобто, Україна згідна поставляти е/е на півострів тільки у разі, якщо в договорі буде зафіксована його приналежність Україні.

Сьогодні Крим отримує електроенергію через незаконно прокладений китайцями підводний кабель з території Росії, з Краснодарського краю по дну Керченської протоки. Також на півострові є власна генерація, однак її потужностей не вистачає.

З початком 2016 року Україна також відмовилася від імпорту російської електроенергії. Тоді як російські ЗМІ повідомили, що нібито саме Росія не буде продовжувати договір про постачання електроенергії в Україну. Примітно, що Україна в 2015 році мінімізувала закупівлю електроенергії з РФ. Напередодні міністр енергетики Володимир Демчишин повідомив про те, що саме Україна вирішила не продовжувати контракт на імпорт електроенергії з РФ на 2016 рік, оскільки не бачить у цьому необхідності.