UA / RU
Підтримати ZN.ua

У країнах Євросоюзу до максимуму з 2015 року зросла кількість компаній-банкрутів

За кількістю банкрутств антилідером стала сфера громадського харчування.

Кількість компаній-банкрутів у країнах Євросоюзу у другому кварталі 2023 року зросла за підсумками шостого кварталу поспіль і досягла 106. Це максимальний рівень з початку обліку даних - з 2015 року. Про це йдеться у повідомленні Статистичного управління Європейського союзу (Eurostat), у поквартальному вираженні кількість банкрутств збільшилася на 8,4%, інформує Інтерфакс-Україна.

Натомість кількість реєстрацій нових компаній знизилася лише на 0,6%, до 124. Показник стабільно тримається близько позначки 120 компаній з третього кварталу 2020 року після падіння до 80 у розпал пандемії коронавірусу.

Найбільш помітне зростання числа банкрутств у квітні-червні було зафіксовано у готельному секторі та у сфері громадського харчування (на 23,9% щодо першого кварталу), а також у сфері транспорту та складських послуг (на 15,2%).

Кількість банкрутств також зросла практично у всіх секторах, порівняно з допандемійним четвертим кварталом 2019 року.

Єдиними секторами, де кількість банкрутств знизилася за цей період, стали промисловість (-11,5%) та будівництво (-2,7%). 

Читайте також: Рада спростила процедуру банкрутства на час війни

Світова економіка відновлюється, але їй загрожує нестабільність, що спровокувала Росія, напавши на Україну. Про це заявила глава МВФ Крісталіна Георгієва. За її словами, з найбільших економік лише США повністю відновились. Єврозона, як і раніше, відстає від тренду приблизно на 2%, тоді як Китай та інші країни, що розвиваються, і країни з ринком, що формується, відстають від тренду приблизно на 5%, причому країни з низькими доходами страждають ще сильніше.