UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Києві зафіксовано спалах африканської чуми свиней: запроваджено карантин

Карантин запроваджено на частину Голосіївського району.

У Голосіївському районі, на території КП «Лісопаркове господарство «Конча-Заспа», зафіксовано спалах африканської чуми свиней. У зв'язку з цим дручено встановити карантин з 27 вересня на частині території Голосіївського району Києва. Про це інформує пресцентр Держпродспоживслужби в Києві.

Першою зоною визначена зона захисту, яка безпосередньо межує з епізоотичним вогнищем (в радіусі 3 км). Другою зоною визначена зона спостереження – територія, радіусом до 10 км від зовнішніх меж зони захисту.

Читайте також: Україна та Польща обговорили ситуацію навколо українського зерна та домовились знайти рішення, яке враховує інтереси обох країн - Мінагрополітики

Державна надзвичайна протиепізоотична комісія при КМДА вже затвердила План заходів щодо профілактики, недопущення поширення та ліквідації захворювання на африканську чуму свиней на території Києва.

У зоні захисту заборонено:
- торгівлю на ринках живими свинями та продуктами з них, крім отриманих на забійних та переробних підприємствах, які мають експлуатаційний дозвіл, за наявності супровідних ветеринарних документів;
- проведення виставок, ярмарків, базарів та інших заходів, пов’язаних із пересуванням та скупченням тварин (крім транспортування свиней на відведені забійні пункти і м’ясокомбінати).

У зоні нагляду заборонено:
- торгівлю на ринках живими свинями та продуктами з них, крім отриманих на забійних та переробних підприємствах, які мають експлуатаційний дозвіл, за наявності супровідних ветеринарних документів.

Відповідно до протоколу Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при КМДА карантин може бути знятий через 40 діб після виконання всього комплексу заключних ветеринарно-санітарних заходів за окремим рішенням Комісії.

Нагадаємо, африканська чума свиней — високозаразна вірусна хвороба свиней, яка проявляється гарячкою, синюшністю шкіри та поширеними крововиливами внутрішніх органів. Для людини африканська чума свиней — безпечна.

Раніше спалах африканської чуми було зафіксовано у Баштанському районі Миколаївської області.