UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Кабміні пояснили, де візьмуть додатково 12 мільярдів гривень на субсидії

Гроші хочуть взяти з держбюджету.

Виконання державного бюджету становить 104% (понад плану більш 28 млрд грн до загального фонду). Кабмін запропонує Раді з цих грошей виділити 12 млрд грн на субсидії. Про це під час прес-конференції заявив прем'єр Денис Шмигаль.

"Сьогодні виконання бюджету становить 104%. Це додатково понад 28 млрд грн до загального фонду. З цих грошей ми будемо пропонувати парламенту виділити 12 млрд грн на субсидії, щоб всі люди, які потребують субсидії, отримували їх без затримок і в повному обсязі", - сказав глава уряду.

За його словами, на сьогодні в Україні майже 3 мільйони домогосподарств, які потребують такої допомоги. Уряд найближчим часом подасть відповідний проект змін до бюджету на 2021 рік.

Читайте також: Держказначейство похвалилося значним перевиконанням держбюджету за доходами

Раніше міністр соціальної політики Марина Лазебна заявила, що одержувачі субсидій сплачують за житлово-комунальні послуги близько 10% своїх доходів. Близько 40% одержувачів субсидії становлять домогосподарства з доходом на одну людину, що не перевищує розмір прожиткового мінімуму. Майже 40% - домогосподарства з доходом до півтора прожиткових мінімумів на людину, 17% - з доходом від півтора до двох мінімумів.

Незважаючи на астрономічні суми заборгованості, уряд пішов по шляху подальшого нарощування боргів населення. Одночасно звужуючи доступ до субсидій. З травня газ - аж до 16 грн/кубометр і влітку, і взимку, а через два місяці тариф на електроенергію може зрости вдвічі.

Детальніше про те, до чого може призвести такий підхід, читайте в статті Сергія Следзя «Головне - щоб при затягуванні тарифних гайок не зірвалося різьблення» в ZN.UA.