UA / RU
Підтримати ZN.ua

У ЄС закінчуються гроші на військову допомогу Україні, Європейський фонд миру майже вичерпано — ЗМІ

Вже найближчим часом буде ініційовано розгляд питання про пошук нових джерел фінансування.

Через війну проти Росії Україна потерпає від суттєвих економічних збитків і потребує постійних фінансових вливань ззовні. Одним із джерел отримання коштів на оборону й придбання озброєнь є Європейський фонд миру. Але міжурядова організація більше не зможе допомогти Україні найближчим часом, оскільки її видатки вичерпано вже на 85%. У ЄС шукають альтернативні джерела поповнення фондів для підтримки миру й частково присвятять цьому питанню засідання Ради ЄС із закордонних справ, яке відбудеться 15 листопада, повідомляє «Інтерфакс-Україна» з посиланням на анонімного чиновника Євросоюзу.

За даними джерела, Високий представник ЄС з питань зовнішньої політики Жозеп Боррель всерйоз занепокоєний фінансовою ситуацією Фонду і планує обговорити механізми його поповнення для забезпечення довгострокової стабільності. За словами чиновника, головними напрямками виділення коштів для ЄС досі залишаються Україна, Африка та країни близького сусідства.

Представник ЄС повідомив, що, ймовірно, на засіданні 15 листопада детально питання Європейського фонду миру розглядатися не буде, оскільки воно є складним і потребує доопрацювання. Його остаточний розгляд може відбутися у грудні. 

«Це складне питання, яке потребує поглиблених консультацій, які розпочнуться після Ради ЄС із закордонних справ між послами держав-членів у Комітеті з політики та безпеки, потім відбудуться у Комітеті постійних представників. Ми маємо намір повернутися до цього питання в грудні на наступній раді на рівні міністрів оборони, а також потенційно воно може бути розглянуто на грудневій Європейській раді перед Різдвом», — заявив співрозмовник журналістів.

Нагадаємо, що Україна отримала від Європейського фонду миру загалом 3,1 мільярда євро

Читайте також: Німеччина виділяє додатковий 1 млрд євро на підтримку України

Раніше повідомлялося, що Литва зібрала $250 тисяч на морський дрон для України.