UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Газпрому катастрофічна ситуація з експортом: Сі залишив Путіна без нового контракту на постачання газу

Китай побоюється опинитися в аналогічному з Європою становищі, якщо стане більш залежним від Росії.

Росії не вдалося підписати третій контракт на постачання газу до Китаю трубопроводом Сила Сибіру-2 під час візиту китайського лідера Сі Цзіньпіна до Москви. Про це пишуть світові ЗМІ.

"Саміт уклав 14 угод на теми від сої до атомної енергії, але це не дало великого призу, якого хоче Росія - угоду про новий газопровод Сила Сибіру-2 для прокачування додаткових 50 млрд кубометрів російського газу щороку до Китаю через Монголію", - пише агентство Reuters.

"У Газпрому - катастрофічна ситуація з експортом", - пише The Moscow Times з посиланням на джерело, близьке до Газпрому, яке попросило про анонімність.

Росії, що втратила європейський ринок експорту газу, новий контракт давав надію на реанімацію доходів від продажу енергоресурсів, що просіли.

Читайте також: Акції компаній Китаю обвалилися на тлі рукостискань Сі з Путіним та Мишустіним

Однак за підсумками переговорів російська влада обмежилася заявою про "узгодження практично всіх параметрів" угоди про постачання газу до Китаю по Силі Сибіру-2 та про бажання Москви наростити щорічні постачання в регіон до 2030 року до 98 млрд куб газу та 100 млн тонн ЗПГ.

"Зміст практично повторює заяву вересня минулого року, коли Путін оголосив про погодження ціни поставок газу Силою Сибіру-2 до Китаю", - пише The Moscow Times.

Тим часом Китай веде переговори про новий трубопровод – газопровід Центральна Азія-Китай D – для отримання 25 млрд кубометрів газу щорічно протягом 30 років із Туркменістану через Таджикистан та Киргизстан. Про це пише USnews.

Крім того, Китай має довгострокові контракти з Катаром, США та світовими нафтовими компаніями щодо постачання ЗПГ. Торік вона імпортувала 63,4 млн. т зрідженого палива.

"Китай також побоюватиметься опинитися в аналогічному становищі з Європою, якщо стане більш залежним від Росії", - зазначає видання.

Читайте також: У Росії чергова стратегічна поразка: Казахстан вперше відправив нафту в обхід РФ

У 2022 році експорт російського газу в дальнє зарубіжжя впав на 46% до 100,9 млрд куб, в основному через скорочення поставок до Європи, де Газпром раніше займав близько третини ринку, продаючи там близько 80% обсягів експорту.

За оцінками аналітиків, постачання до Європи та Туреччини цього року можуть обвалитися до рівня часів СРСР у 50-65 млрд куб, і компанія позбудеться половини експортної виручки, яку останній рік підтримували високі ціни на газ.