UA / RU
Підтримати ZN.ua

У "Газпромі" запевняють, що перевиконають зобов'язання щодо прокачування газу через Україну

Затверджено план закачування газу до сховищ Європи.

Російський "Газпром" пообіцяв, що до кінця поточного року перевиконає свої зобов'язання за договором транзиту газу через територію України до Європи. Про це заявив глава компанії Олексій Міллер, повідомляє російське пропагандистське видання ТАРС.

Згідно з повідомленням, "Газпром" продовжує замовляти максимальний транзит газу через Україну за контрактом – 109,3 млн. куб м на добу.

Також зазначається, що "Газпром" вже затвердив план закачування газу до сховищ Європи. При цьому використовуються різні маршрути транспортування, зокрема транзит через Україну.

"Наші зобов'язання щодо транзитного договору з Україною цього року будуть перевиконані. Сказано - зроблено", - заявив Міллер.

Читайте також: Ціни на газ у Європі відреагували на зростання постачання від "Газпрому"

Раніше голова Оператора ГТС України Сергій Макогон заявив, що "Газпром" відбирає газ зі своїх і так критично порожніх європейських сховищ. Він також спростував інформацію про збільшення постачання газу до Європи. Насправді, російський монополіст не бронював додаткових обсягів транзиту, а просто повернувся до законтрактованих обсягів.

Нагадаємо, що транзит газу через ГТС України у січні-жовтні 2021 року становив 35,3 млрд куб. м, що на 21,6% менше, ніж за аналогічний період 2020 року (45 млрд куб. м), та на 56,7% менше, ніж за 10 місяців 2019-го (81,5 млрд куб. м).

Раніше "Газпром" відмовлявся бронювати додатковий транзит через територію України та Польщі на перший квартал 2022 року.