UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Гонтаревої озвучили прийнятний для України рівень інфляції

В НБУ прогнозують зниження темпів знецінення національної валюти.

Національний банк України має намір використовувати інструменти інфляційного таргетування, щоб забезпечити споживчу інфляцію до кінця 2016 року на рівні 12%, а до кінця 2017 – 8%.

Про це голова Нацбанку Валерія Гонтарева заявила під час зустрічі з головою правління "Райффайзен Банку Інтернаціональ" Карлом Завельдою таі головою українського "Райффайзен Банку Аваль" Володимиром Лавренчуком, повідомляє прес-служба НБУ.

Сторони також обговорили реформування фінансового сектору України, економічну ситуацію в країні та Євросоюзі.

Голова НБУ запропонувала керівникам "Райффайзен Банку" розглянути можливість відновлення кредитування України.

Нагадаємо, згідно з дослідженням ЦРУ, у 2015 році Україна очолила світовий рейтинг інфляції. За рік інфляція в Україні зросла майже в півтора рази і склав 49%.

При цьому у лютому в Україні була зафіксована дефляція. Споживчі ціни в порівнянні з січнем знизилися на 0,4%, повідомляє Державна служба статистики.

Читайте також: НБУ прогнозує інфляцію у 2016 році на рівні 12%

Національний банк України своїми діями в монетарній політиці фактично "консервує" кризові процеси замість того, щоб стимулювати економічну санацію.

Таку думку в інтерв'ю ZN.UA висловив багаторічний президентський радник (1994-2004 рр..), голова Ради НБУ і Національного інституту стратегічних досліджень (2000-2005 рр.) професор Анатолій Гальчинський. За словами експерта, класична модель таргетування інфляції виявилася функціонально вразливою для умов перехідної економіки.

Для досягнення антиінфляційного ефекту у першому випадку грошей повинно бути мало, у другому їх повинно бути досттатньо. НБУ не знає, як вирішувати цю дилему

"Необхідна реальна зацікавленість уряду та НБУ в істотному зниженні інфляції. До тих пір, поки інфляційний податок буде залишатися одним з найважливіших факторів вирішення фіскальних проблем, всякі міркування про дієвість політики таргетування залишатимкться суто декларативними", - резюмує експерт.

Читайте повністю інтерв'ю Юрія Сколотяного з Анатолієм Гальчинським: "У провалі економічної політики левова частка провини НБУ" у свіжому номері тижневика "Дзеркало тижня. Україна".