UA / RU
Підтримати ZN.ua

У ФСБ Росії антимолодіжний психоз на тлі диверсій на залізниці: трьом підліткам погрожують довічним

Як і в попередніх подібних випадках йдеться про молодих людей, які іноді ледь досягли повноліття.

На тлі численних повідомлень останніх місяців про диверсії на російській залізниці, ФСБ Росії оголосило про затримання ще трьох підозрюваних. Про чергове затримання повідомляє The Moscow Times, яке наголошує, що підозрювані - три восьмикласники, яким загрожує довічне ув'язнення.

Google видає численні повідомлення про диверсії в Росії

Як і в попередніх подібних випадках, цього разу йдеться про молодих людей, в даному випадку - які ледь досягли повноліття.

Школярі, за даними спецслужби, спробували зашкодити залізничній інфраструктурі в Підмосков'ї. Восьмикласників затримали на станції "Москва - Курська".

Зазначається. що таке завдання восьмикласники отримали "через месенджер Telegram".

"Учні 8 класу за допомогою месенджера Telegram вступили в контакт з невідомими особами, які за грошову винагороду запропонували пошкодити об'єкти транспортної інфраструктури РЖД", - йдеться у повідомленні спецслужби.

У ФСБ зазначили, що підлітки виконали доручення та записали це на відео мобільного телефону.

Дії підлітків можуть підпасти під статтю про тероризм (205 КК) або під статтю про диверсію (281 КК). У своєму релізі ФСБ зазначає, що за порушення статті про диверсії та тероризм загрожує кримінальна відповідальність від десяти років до довічного позбавлення волі, у тому числі для осіб, які досягли 14-річного віку.

Читайте також: Влада Бєлгорода заявила про пошкодження залізничних шляхів, соцмережі публікують знімки пошкодженого мосту (фото)

При цьому буквально двома днями раніше суд у російському Брянську заарештував на два місяці 25-річного жителя міста Сураж у справі про підпал релейної шафи на залізниці. У його квартирі під час обшуку нібито "знайшли каністру з пальним, тисячу доларів готівкою, купу техніки та схему залізничних колій". Стверджувалося, що затриманого звуть Дмитро Прохоренко.

За два тижні до цього у Красноярському краї затримали підозрюваних у диверсіях молодих росіян – затриманим від 19 до 22 років. З 26 грудня до 4 січня зловмисники нібито займалися підпалами релейних шаф на залізничних перегонах. Таким чином, вони намагалися влаштувати збій у русі поїздів на території регіону.

А 9 січня російські ЗМІ розповсюдили чергову пропагандистську страшилку, про те, що у ЛНР виявили табір ЗСУ «Лісова казка» для навчання дітей диверсійної діяльності.

Цю ситуацію загалом ще в жовтні передбачало Міністерство оборони Великобританії, вказуючи, що Росії, яка покладається на залізничний транспорт для перекидання військ в Україну, але з мережею довжиною понад 33 тис. км, яка переважно перетинає ізольовані райони, буде надзвичайно складно захистити її від загроз.

Зазначалося, що з літа 2022 виявляються тенденції атак на залізницю як в Росії, так і в Білорусі.

Розвідники прогнозували, що російське керівництво буде дедалі стурбоване тим, що навіть невелика група громадян, яка виступає проти війни, може продовжити диверсії.