UA / RU
Підтримати ZN.ua

У ДТЕК Ахметова звинуватили власних працівників у аномальній аварійності електростанцій — Bihus.info

Перевірка ДТЕК встановила, що кваліфікація персоналу за рік впала в рази.

Експерти Держенергонагляду під час перевірки встановили, що причиною зношеності обладнання ДТЕК, через що українці в 2021 року періодично залишалися без світла, було лише 20% аварійних відключень енергоблоків. Основною причиною стало різке падіння кваліфікації персоналу та керівництва станцій. Про це йдеться в матеріалі Анни Калюжної для Bihus.Info, пишуть «Наші гроші».

Як зазначили журналісти, у 2021 році булло кілька пікових періодів відключень енергоблоків на станціях ДТЕК: у січні та лютому.

«Аномальна аварійність» припинилась після позапланових перевірок компанії Держенергонаглядом на прохання НЕК «Укренерго», прем’єра і РНБО. Однак перевірка Держенергонагляду встановила, що на зношеність та вік ТЕС припадає тільки 20% аварійних відключень. А найпопулярнішими офіційними причинами зупинки були неякісні ремонти і збільшення кількості помилок персоналу.

В акті перевірки Держенергонагляду «ДТЕК  Дніпроенерго» вказано, зокрема, щодо Криворізької ТЕС, що з вини персоналу за вісім місяців 2021 року сталося 60 відмов. Це 87% від кількості всіх відмов на електростанції. А на Запорізькій ТЕС з вини керівного персоналу класифіковано 47% від всіх відмов (19 таких випадків).

Цікаво, що практично складно перевірити заяви ДТЕК щодо кваліфікації персоналу.

«Таким чином, офіційні дані для перевірки показали, що за рік кваліфікація персоналу та керівництва теплових електростанцій ДТЕК упала в рази. Але практично перевірити цю інформацію Держенергонагляд не може, так як не має законної можливості зайти з перевіркою на станції в момент оголошеної аварії. До цього  ТЕС самі подавали дані про причини аварій в НЕК «Укрнерго», - зазначається у матеріалі.

Читайте також: СБУ та прокуратура проводять обшуки на ГЗК Ахметова у Кривому Розі

Повідомлялось, що киянам пощастило. Оскільки плани по відключеннях світла були суттєво відкореговані. Планувалося, що ремонтні роботи проводитимуться наприкінці минулого року, зокрема й на 31 грудня. 

За цим посиланням кожен бажаючий може знайти графік планових ремонтних робіт у своєму регіоні та перевірити, чи є його адреса у плані та на яку дату.

Раніше НКРЕКУ попередила постачальників електроенергії про умови, за яких можливе проведення планових ремонтів електромереж із відключенням електрики в опалювальний сезон.

В Держенергонагляді повідомляли, що кількість аварійних станів на енергоблоках виробників електричної енергії в Україні за рік збільшилася майже вдвічі: за перші 10 місяців 2020 року було 194 відмови, а 2021 року цей показник становив уже 472.

Що за революцію в енергетиці затіяв офіс президента, і яких бід нам чекати? Про це читайте у статті Юлії Самаєвої, редакторки ZN.UA - "Віялові відключення совісті".