UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Держдумі Р Ф вирішили законом заборонити реекспорт російського газу в Україну

Відповідний проект закону планується внести на розгляд парламенту до кінця поточної сесії.

РФ намагається не допустити реверс газу в Україну

Держдумі РФ пропонують законодавчо заборонити реекспорт російського газу в Україну з інших країн, які купують його у Росії. Відповідний проект закону зараз розробляється в комітеті Держдуми з промисловості. Документ планують внести на розгляд нижньої палати парламенту до кінця поточної сесії, повідомив перший заступник голови комітету Володимир Гутен.

"Вважаю за доцільне законодавчо встановити вимогу про включення в зовнішньоторговельні контакти на експорт російського газу в іноземні держави умови про заборону реекспорту поставленого газу, якщо зарубіжним партнером (споживачем експортної продукції) не виконуються договірні умови про оплату мінімального річного кількість газу за принципом "бери або плати", а також в країни, що мають фінансову заборгованість перед РФ", - повідомив депутат.

Читайте також: Єврокомісія розробила заходи на випадок припинення поставок газу з Росії

"Для підвищення ефективності та прозорості діяльності російських організацій в області експорту газу, надходження від продажу якого є одним з основних джерел формування федерального бюджету РФ і реалізації державної соціальної політики, а також з урахуванням законодавчих пропозицій, які надходять на мою адресу від виборців, проводиться робота по вдосконаленню правового регулювання у сфері експорту газу", - поінформував він членів палати.

У цих цілях, продовжив Гутенєв, "пропонується підготувати пропозиції по внесенню поправок в закони "Про основи державного регулювання зовнішньоторговельної діяльності" та "Про експорт газу", а також і інші акти у цій галузі, спрямовані на недопущення шкоди економічним інтересам РФ".

Як повідомлялося, в поточному 2014 році доупленный на європейському ринку обійшовся газ Україні дешевше, ніж російський: з початку року Україна вже заощадила $ 500 млн завдяки реверсу.!zn