UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Чорнобильській зоні почалося будівництво сховища для відпрацьованого ядерного палива

Віце-прем'єр назвав сховище "форпорстом України проти гібридної війни".

У Чорнобильській зоні відчуження розпочалося будівництво Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП).

"Проект будівництва ЦСВЯП у поєднанні з диверсифікацією поставок свіжого ядерного палива - це форпост України проти гібридної війни", - заявив віце-прем'єр України Володимир Кістіон в четвер, 9 листопада, на церемонії, присвяченій початку будівництва, пише DW.

Майданчик сховища розташований в 1-й радіаційно-режимній зоні навколо Чорнобильської АЕС. У ЦСВЯП будуть зберігати відпрацьовані паливні стрижні з атомних електростанцій у Рівному, Хмельницькому та Южноукраїнську. Раніше їх вивозили для поховання в Росії.

Виступаючи на церемонії, посол США в Україні Марі Йованович повідомила, що з 2005 року Київ витратив близько 2 мільярдів доларів для вивезення ВЯП для тимчасового зберігання в Росію. За словами Кістіона, після будівництва об'єкта Україна стане у сфері поводження з відпрацьованим ядерним паливом.

Технологія поводження з відпрацьованим ядерним паливом, яке зберігається в ЦСВЯП, надана американською компанією Holtec International.

Першу чергу ЦСВЯП для "сухого" зберігання відпрацьованого ядерного палива українських атомних електростанцій планують збудувати за два роки – до 25 вересня 2019 року.

Як повідомлялося, тендер "Енергоатому" на будівництво Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива виграла компанія "СК Укрбудмонтаж", яка належить дружині народного депутата групи "Воля народу" Максима Микитася Наталії.