UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Білому домі підтвердили майбутнє «ПП-2» у разі агресії Кремля

Однак санкцій проти російського газопроводу у проєкті оборонного бюджету на 2022 фінансовий рік немає.

Вашингтон чекає на зупинку російського проєкту «Північний потік-2» у разі відкритого вторгнення Росії до України, заявила заступниця державного секретаря США Вікторія Нуланд.

«Я думаю, що якщо президент Путін вторгнеться в Україну, то ми чекатимемо , що газопровід буде зупинено», - повідомила вона, виступаючи на слуханнях у Комітеті сенату США із закордонних справ.

Як саме це має бути зроблено, Нуланд не уточнила. Станом на сьогодні російський трубопровід добудований та готується до проходження сертифікації. Водночас, санкцій проти нього у проєкті оборонного бюджету на 2022 фінансовий рік немає.

Тим часом Bloomberg із посиланням на санкційні плани Білого дому повідомляє, що Вашингтон планує звернутися до Берліна для зупинки трубопроводу.

За словами Вікторії Нуланд, новий уряд Німеччини вже готовий «вжити заходів» щодо газопроводу, якщо ситуація на українсько-російському кордоні загостриться.

Читайте також: Глава МЗС Латвії: «У разі вторгнення в Україну РФ потрібно відключити від SWIFT і вдарити по «Північному потоку-2»

Майбутнє Північного потоку-2 ще може зіпсувати американо-німецькі відносини, пише The Economist. Вашингтон проти запуску трубопроводу Кремля, але зацікавлений у збереженні добрих відносин із ключовим європейським партнером.

25 листопада стало відомо, що адміністрація Байдена намагалася переконати когресменів-демократів скасувати санкції проти «Північного потоку-2».

Росія використала у власних інтересах ситуацію на світовому ринку після пандемії та знизила поставки, що стало одним із факторів вибухового зростання цін на газ у Європі. Москва дає зрозуміти європейським партнерам, що збільшення поставок газу можливе за умови схвалення сертифікації оператора «ПП-2». Докладніше про те, чого домагається Кремль, читайте у статті Михайла Гончара ««Північний потік-2»: три мети Путіна і як його зупинити» у ZN.UA.