UA / RU
Підтримати ZN.ua

У березні через індексації пенсій зріс дефіцит Пенсійного фонду

ПФ зайняв 13 мільярдів гривень у Казначейства.  

Витрати Пенсійного фонду з 1 березня зросли на 2,4 млрд грн в місяць через індексації пенсій, що вже призвело до збільшення дефіциту фонду. Про це повідомляє Центр аналізу публічних фінансів і публічного управління Київської Школи Економіки.

Відзначається, що ПФ з метою покриття власного дефіциту займає кошти Єдиного казначейського рахунку (ЄКР). Так, в березні Фонд не зміг повернути 6,6 млрд грн. У лютому - 3,7 млрд грн. Як наслідок, з початку року Фонд заборгував за ЄКР 13,3 млрд грн.

На думку аналітиків, причина полягає в прискореної індексації пенсій. Вона була передбачена бюджетом Фонду з 1 липня, але пройшла з 1 березня.

За даними уряду, в результаті індексації пенсій, на 11% пенсії підвищилися для 7,9 млн осіб, розмір пенсії для них підвищився в середньому на 308 гривень. Лише індексація привела до зростання витрат фонду на 2,4 млрд грн в місяць.

Читайте також: В Україні підвищили пенсійний вік

Раніше в Мінсоцполітики заявили, що рішення Кабміну звільнити фізосіб-підприємців 1 і 2 категорії від сплати Єдиного соціального внеску на час карантинних обмежень призвело до втрати 4 млрд грн доходів Пенсійного фонду.