UA / RU
Підтримати ZN.ua

Турчинов доручив Кабміну повернути у держвласність майно чиновників-корупціонерів

Уряду доручено забезпечити розробку та впровадження механізму забезпечення інтересів держави щодо такого майна та майнових прав.

Голова Верховної Ради, в.о. президента України Олександр Турчинов доручив Кабінету міністрів опрацювати питання передання в державне управління майна та майнових прав, отриманих у результаті корупційних правопорушень особами, проти яких здійснюється кримінальне провадження, на весь період кримінального провадження.

Відповідний указ № 467/2014 "Про деякі заходи щодо захисту майнових інтересів держави" в.о. голови держави підписав у вівторок.

Як зазначається в тексті указу, метою передання майна у держвласність є "унеможливлення збагачення винних осіб за рахунок такого майна".

Також указ передбачає "можливість у виняткових випадках стягнення на користь держави коштів, реалізації в інтересах держави певних видів майна, на яке накладено арешт у порядку кримінального провадження, з гарантуванням державою повернення коштів, вартості реалізованого майна у випадках виправдання обвинуваченого" і низці інших випадків.

Уряду також доручено забезпечити розробку та впровадження механізму забезпечення інтересів держави щодо такого майна і майнових прав з метою недопущення розпорядження, у тому числі для фінансування тероризму в Україні, зазначеним майном, а також недопущення заподіяння державі збитків в результаті незаконного відчуження майна, на яке накладено арешт у кримінальному провадженні.

Указом також створюється міжвідомча комісія з питань повернення у власність держави коштів і майна, одержаних унаслідок корупційних правопорушень, яка включає урядового уповноваженого з питань антикорупційної політики, працівників МВС, Мін'юсту, Держфінмоніторингу, Генпрокуратури, СБУ, адміністрації президента, представників іноземних держав та міжнародних організацій, незалежних експертів, у тому числі і зарубіжних.

Указ набирає чинності з дня опублікування. !zn

Читайте також:

Визначено попередній перелік держоб'єктів для продажу, у якому - держдачі Януковича і Ющенка

Янукович: Межигір'я - це закордонна власність, воно не належить Україні