UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ціну на газ для виробників тепла підняли на 24%

У "Нафтогазі" пояснили підвищення зростанням цін і попиту в ЄС.

У жовтні ціна газу для виробників тепла зросла на третину. Про це інформує прес-служба «Нафтогаз України».

Зокрема, оптова ціна спеціальних зобов'язань (ПСО) в жовтні складе 5 тис. 374,1 грн/тис. куб. м (без урахування ПДВ і витрат на транспортування газу по магістральних і розподільних трубопроводах), що на 24,4% більше, ніж вереснева ціна (4,319 тис. грн/тис. куб. м).

Відзначається, що причиною підвищення стало зростання котирувань природного газу в Європі на 26% через підвищений попит. Однак через достатні запаси газу в ПСГ "Нафтогаз" обмежився підвищенням на 24%.

"Прогнози вказують, що в листопаді-грудні слід очікувати подальшого подорожчання газу. Але значні запаси в підземних сховищах України і Європи утримають ціни від стрімкого зростання", - йдеться в повідомленні.

У НАК нагадали, що ціна газу для виробників тепла розраховується відповідно до постанови Кабінету міністрів України від 19 жовтня 2018 № 867, з урахуванням змін котирувань (цін) на європейських газових хабах.

Читайте також: Уряд затвердив політику власності "Нафтогазу"

Раніше повідомлялося про те, що Кабмін розділив борги теплоелектростанцій перед "Нафтогазом" за спожитий газ, який використовувався для виробництва тепла та електроенергії.