UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна отримала дозволи на морську діяльність в Антарктиці

Українські судна ловлять рибу та кріля в океані біля крижаного континенту.

Українські підприємства різної форми власності отримали дозвіл на вилов криля та риб роду іклачів (сибас) у водах Антарктики. Окрім вилову цінних морських порід, вони проводитимуть важливі наукові дослідження. Таке рішення прийнято на засіданні Комісії по збереженню морських живих ресурсів Антарктики (ККАМЛР), повідомляє пресслужба Держрибагентство.

Читайте також: Українські полярники показали разючі фото "білих ночей" в Антарктиці

Новий промисловий сезон стартував у грудні: українські судна приступили до вилову цінних антарктичних водних біоресурсів для забезпечення свого внеску у задоволення продовольчих потреб України та світу. Загалом у водах Антарктики займаються рибним промислом п’ять українських суден: одне риболовне судно виловлює антарктичного криля і чотири – іклачів (сибасів).

Нагадаємо, що у 2022 році в свій перший за 20 років рейс від причалу морського вокзалу Одеського порту до Антарктиди вийшов флагман українського науково-дослідного флоту «Ноосфера», який Україна придбала у Великої Британії. Судно доправляє до Антарктики українські та іноземні експедиції. Відтоді Україна поновила унікальні дослідження з вивчення Південного океану, бере участь у міжнародній співпраці, забезпечує потреби науковців на антарктичній станції "Академік Вернадський".